Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem talált kiutat királysága és alattvalói érdekellentéteiből IV. László

2019. július 10. 11:15 Németh Máté

Gyilkosság megrendelésre?

Gondolkodásáról sokat elárul az 1289-ben Habsburg Albert osztrák és stájer herceg, valamint a Kőszegiek között kitört háborúban tanúsított viselkedése.

A király nem lépett fel az országba betörő és várakat elfoglaló Habsburg herceg ellen, mintegy bosszút állva a számára sok kényelmetlenséget okozó Kőszegi családon. Ekkor már Lodomér érsek sem vetette el azt a gondolatot, hogy ideje lenne uralkodót cserélni az országban, s erre a velencei András herceg lenne a legalkalmasabb jelölt.

A terv kivitelezésére nem volt szükség, ugyanis 1290. július 10-én Körösszegen álmában halálos merénylet vetett véget László dicstelen regnálásának. Halálának körülményeiről keveset tudunk, gyilkosai minden bizonnyal kunok voltak (Árboc, Törtel, Kemence), akikkel később utolsó nádora, Mizse, annak testvére, valamint Édua bátyja, Miklós számoltak le.

Nem kizárt, hogy a merénylőket felbérelték - utólag sokan a körösszegi vár urára, Borsa Kopaszra gyanakodtak -, de az is lehetséges, hogy a kunok egy része már teherként tekintett az őket is veszélyeztető Lászlóra és annak kiszámíthatatlan viselkedésére, tekintve, hogy egy esetleges keresztes hadjárat elsöpörte volna népüket.

Figyelemre méltó tény, hogy Lodomér érsek már ez év elején kapcsolatba lépett a korábban említett velencei Andrással, talán annak ürügyén, hogy ha netán megürülne a trón, legyen, ki betöltse azt.

A jobb sorsra érdemes, hányattatott életű IV. Kun Lászlót 28 évesen érte utol a halál. Ahogy korábban említettük, merényletének háttere nem tisztázott, de az ország lakossága megkönnyebbüléssel fogadta halálának hírét, noha - a királynak nem lévén fia - a trón betöltésének problémája újabb nehézségeket jelentett a Magyar Királyság számára. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem talált kiutat királysága és alattvalói érdekellentéteiből IV. László

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra