Múlt-kor.hu

Nem önszántukból lettek öngyilkosak a bizarr amerikai szekta tagjai Guyanában

Nem önszántukból lettek öngyilkosak a bizarr amerikai szekta tagjai Guyanában

2020. november 18. 14:57 Múlt-kor

Erőszakos „öngyilkosság”

A kevés túlélő szinte leírhatatlan borzalmakról számolt be. Elmondásuk szerint a gyakorta agymosott szektatagok tömeges öngyilkosságának beállított esemény valójában tömegmészárlás volt. Az összecsődített emberek körül számszeríjakat tartó őrök álltak, ezek gyűrűjén kívül pedig olyanok, akiknél tűzfegyverek voltak. Az emberek rettegtek, mi lesz, ha nem azt teszik, amire Jones utasítja őket.

Mint később kiderült, a tömeges „öngyilkosságot” számos alkalommal elpróbálták már a kommunában – az emberek eleinte azt hihették, ez egy újabb ilyen szertartás. Ezek a korábbi „próbák” fontos információval szolgáltak Jones számára: megmutatták, valós helyzetben kik okoznának fennakadást vagy állnának ellen. 1978. november 18-án aztán ezeket az embereket sorakoztatta fel elsőként, majd egy lépéssel tovább ment: a gyermekeikkel kezdte. A hidrogén-cianidot és más mérgeket tartalmazó, porból kevert üdítőitalt először velük itatta meg.

A méregnek körülbelül öt percbe telt hatni – eközben az áldozatok óriási fájdalmakat éltek át, és az eleinte nyugodt „szertartás” hamar káoszba torkollott. A gyermekeiket elveszítő szülők egy része készséggel ment utánuk a halálba, mások azonban egyszerűen összeomlottak mentálisan a látottaktól. Jones egy kazettás diktafonnal felvette több részletét a folyamatnak (főként saját beszédét), és bármennyire igyekezett a kellemetlen pillanatokban szüneteltetni a felvételt, tisztán hallhatók a kétségbeesett kiáltások a csaknem 45 perces felvételen.

Jones különös ideológiájában a „Nép Templomának” tagjai a szocializmus nevében követtek el „forradalmi öngyilkosságot”. Életútjából kitűnik, hogy a szektavezér számára a legfontosabb az emberek irányítása volt – ennek legvégső megtestesülése volt, amikor arra szólította fel híveit, hogy áldozzák fel életüket az ő parancsára. Magával Jonesszal egy fejét ért lövés végzett, az nem teljesen tisztázott, hogy öngyilkos lett-e, vagy más lőtte le.

Jones Belső körének egyes tagjait különféle missziókra küldte az utolsó órákban, nagy részük túlélte az eseményeket – például azok is, akikkel több százezer amerikai dollárnak megfelelő guyanai dollárt, valamint a szekta bankszámláinak hozzáférési adatait vitette a georgetowni szovjet nagykövetségre, hogy a „Nép Templomának” vagyonával a kommunizmust támogathassa. A pénz nagy részét a küldöttek eldobták, és menekülni próbáltak, azonban a hatóságok elfogták őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem önszántukból lettek öngyilkosak a bizarr amerikai szekta tagjai Guyanában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra