Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem hivalkodott vagyonával, 86 évesen halt meg Al Capone utódja, a „valódi keresztapa”

2021. április 27. 16:56 Múlt-kor

Belépés a chicagói bűnszervezetbe

Antonio Leonardo Accardo 1906. április 28-án született Chicago „Little Sicily” nevű olasz negyedében. Édesapja szerény varga volt, azonban üzlete elég jól ment ahhoz, hogy édesanyja háztartásbeli maradhasson. Antonio hat gyermek közül volt a második.

A fiatal Accardo már kiskamaszként felhagyott iskolai tanulmányaival, helyettük egy környékbeli semmirekellőkből álló bandához csatlakozott. Az inkább kalandvágyó ifjakból, semmint tapasztalt bűnözőkből álló csoport meglehetősen gyakran rabolt ki boltokat vagy lopott autókat saját maguk szórakoztatására. Accardo azonban a többiektől eltérően nem riadt vissza az erőszaktól, ami jó benyomást keltett a banda tapasztaltabb tagjainak körében is.

Az 1920-as évek közepére Accardót már bemutatták Al Caponénak is, és mindössze húszévesen hivatalosan is a Chicagói Galeri néven ismert olasz bűnszervezet „beavatottjának” számított. Az erőszakos, ám engedelmes férfi ki volt éhezve arra, hogy bizonyítsa hűségét a maffiához. Mi is lehetett volna jobb módja ennek, mint hogy önkéntes igazságosztóként eredjen az ismert árulók nyomába?

Accardo már karrierje korai szakaszában lenyomozott és baseballütővel halálra vert több olyan bandatagot is, akik elárulták a vezért. Az önkéntes munkával elégedett Al Capone innentől a „Joe Batters” becenévvel illette (a „batter” az ütőjátékos megnevezése a baseballban).

Erőszakra való hajlamossága ellenére Accardót a legtöbben csendes és nyugodt modoráról ismerték, amelynek köszönhetően gyorsabban lépkedett felfelé a Galeri ranglétráján, mint addig bárki. Nem csupán Al Capone egyik legközelebbi beosztottja lett, de a bizalmasa is, ami „Amerika első számú közellensége” esetében igencsak nagy szó volt.

Capone annyira bízott Accardóban, hogy még arra is felkérte, vegyen részt az 1929-es Valentin-napi mészárlásban. E hírhedt leszámolás során négy ismeretlen, rendőrnek öltözött fegyveres végzett kegyetlenül George „Bugs” Moran, Capone egyik legfőbb riválisának hét emberével fényes nappal. Habár továbbra sem lehet tudni, hogy Accardo is az elkövetők közt volt-e, az kétségtelen, hogy Capone kedvéért szinte bármit megtett volna, így korántsem zárható ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem hivalkodott vagyonával, 86 évesen halt meg Al Capone utódja, a „valódi keresztapa”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra