Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Nem győzte meg a kétkedőket a Kennedy-gyilkosság hivatalos magyarázata

Nem győzte meg a kétkedőket a Kennedy-gyilkosság hivatalos magyarázata

2023. november 22. 11:20 Múlt-kor

„Elnök úr, igazán nem mondhatja, hogy Dallasban nem szeretik önt” – fordult Texas állam kormányzójának felesége, Nellie Connally a vele utazó Kennedy felé 60 évvel ezelőtt, 1963. november 22-én. Pár perccel később, szavaira rácáfolandó lövések dördültek, és a csillogó elnöki limuzin üléseit vér áztatta.

<

1963. november 22-én Lee Harvey Oswald sikeres merényletet hajtott végre az Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy ellen a Texas állambeli Dallasban. Oswald egy tankönyvraktár hatodik emeletéről távcsöves puskájából nyitott tüzet, és három lövést adott le az elnöki limuzinra.

Az első golyó az első ülésen helyett foglaló texasi kormányzót sebesítette meg, a másik kettő a kormányzó mögött ülő Kennedyt a fején és a nyakán találta el, halálos sérüléseket okozva az elnöknek.

Lee Harvey Oswaldot, aki egy intézkedő rendőrt is meggyilkolt, még a gyilkosság napján elfogták és letartóztatták. A tárgyalására már nem kerülhetett sor, ugyanis a kommunista és Castro-szimpatizáns Oswaldot, aki korában majdnem három évet élt a Szovjetunióban, két nappal a merénylet után lelőtte egy éjszakai lokál tulajdonosa, bizonyos Jack Ruby.

Oswaldot a dallasi főkapitányságról szállították volna a megyei börtönbe, ekkor lépett akcióba Ruby, aki közvetlen közelről hasba lőtte Kennedy gyilkosát. Egyébként ez volt az első gyilkosság, amelyet élőben közvetített a televízió. Ruby később úgy magyarázta tettét, hogy az elnök iránt érzett szimpátia miatt gyilkolt.

Hogy pontosan mi motiválta Rubyt, aki a börtönben egy rejtélyesnek mondható tüdőrák következtében hunyt el 1966-ban, a tárgyalások során nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. A Kennedy-gyilkosság elvarratlan szálai hosszú ideig élénken foglalkoztatták a közvéleményt, így az elmúlt évtizedek során számtalan összeesküvés-elmélet született az elnök halálával kapcsolatban.

A merénylet kivizsgálása céljából létrehozott Warren-bizottság szerint Oswald nem állt kapcsolatban semmiféle összeesküvő csoporttal, és magányos farkasként csapott le az elnökre, csakúgy, mint Ruby, akiről a mai napig sokan azt feltételezik, hogy nem revánsvágyból húzta meg a ravaszt, hanem azért, hogy eltörölje a nyomokat.

A Warren-bizottság 888 oldalas jelentése nem adott megnyugtató választ a merénylet kapcsán felmerülő miértekre, és nem sikerült meggyőznie a kétkedőket sem. Az összeesküvés-hívők szerint Kennedy elnöki tevékenysége konfliktusok sorozatával telt, így bőven akadtak olyan riválisok, akik szerették volna a koporsóban látni őt.

IIstván

Az elnök harcot hirdetett a szervezett bűnözés ellen, és a polgárjogi küzdelmekben teljes mellszélességgel kiállt az afroamerikaiak jogegyenlősége mellett, így magára haragíthatta nemcsak az amerikai alvilágot, hanem a déli államok szélsőjobboldali elemeit is.

Az elnök elleni merénylet megszervezésével a CIA-t és a kubai emigránsokat is kapcsolatba hozták, mondván, hogy a Castro megbuktatása céljából elindított Disznó-öbölbeli fiaskó miatt Kennedy szálka volt, mind a hírszerzés, mind a Castro-ellenes kubaiak szemében.

Az összeesküvés-elméleteket gyártók szerint a feltételezett tettesek között szerepelnek a fegyvergyártók is, akik ellenezték Kennedy azon törekvését, hogy az USA lehetőleg minél előbb kihátráljon az egyre mélyülő vietnámi konfliktusból.

A Warren-bizottság jelentése mellett érvelőket azonban nem érdeklik ezek a teóriák, és a merénylet által generált történetek megszületését egyszerűen azzal magyarázzák, hogy a tömegek képtelenek elfogadni azt a tényt, hogy a népszerű Kennedy, az Egyesült Államok első embere egy indulatból elkövetett gyilkosság áldozatává vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem győzte meg a kétkedőket a Kennedy-gyilkosság hivatalos magyarázata

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra