Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem a betelepülő emberek okozták a nagy ausztrál megafauna-kihalást

2020. május 19. 10:31 MTI

Óriáskenguruk, gigantikus méretű krokodilok és más, a negyvenezer évvel ezelőtti Ausztrália északi, trópusi területein élő nagy méretű állatok haltak ki egy korábbi klímaváltozás miatt – derült ki egy hétfőn bemutatott tanulmányból.

A Queenslandi Múzeum paleontológusai szerint az újonnan felfedezett megafauna (hatalmas méretű állatfajok) szélsőséges környezeti változások miatt halt ki.

Eredményeikről a Nature Communications című szaklap friss számában számoltak be a szakértők.

Csökkent a vízhozam, intenzívebbé váltak a szárazságok és a tüzek, megváltozott a növényzet. Ezek a körülmények vezettek legalább 13 nagy méretű faj kihalásához, köztük volt négy nagy ragadozó hüllő, egy erszényes „oroszlán”, vombatok és a világ legnagyobb kengurui – áll a tanulmányban.

A szakértők a Queensland állam északkeleti részén lévő South Walker Creek felszíni bányánál végeztek kutatásokat. A Nagy-korallzátonyhoz közeli terület egykor több mint egy tucat hatalmas állat otthona volt.

„A South Walker Creeknél élt megafauna egyedülállóan trópusi volt, dominánsak voltak a hatalmas húsevő hüllők és a gigantikus növényevők, melyek mintegy 40 ezer éve haltak ki, jóval azután, hogy emberek érkeztek az ausztrál kontinensre” – mondta el Scott Hocknull, a Queenslandi Múzem paleontológusa.

Az emberek, akik éppen elkezdtek beköltözni a kontinensre, nem okolhatók az állatok kihalásával – emelte ki a tudós.

Emberi közreműködésre nem találtak nyomot, ehelyett arra jutottak, hogy a nagy méretű élőlények kihalása összefügg az éghajlati és környezeti körülmények jelentős romlásával mind helyi, mind regionális szempontból: növekedett például a tűzesetek száma, csökkentek a füves területek, és kevesebb lett az édesvíz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem a betelepülő emberek okozták a nagy ausztrál megafauna-kihalást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra