Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Néhány órával a detonáció előtt lepleződött le az összeesküvés, amely lerombolta volna London belvárosát

2019. november 5. 08:38 MTI

Vallásüldözés miatt katolikus összeesküvők, Guy Fawkes és néhány társa fel akarták robbantani a londoni parlamentet, amikor a protestáns király is megjelent ott. 414 éve, 1605. november 5-én a parlament nyitóülése előtt azonban leleplezték a lőporos összeesküvést.

<

I. Jakab angol-skót király, az angol egyház 150 püspöke és a parlament képviselői 1605. november 5-én összegyűltek az akkori Westminster-palotában a törvénykezési évad hivatalos állami megnyitójára.

Guy Fawkes és néhány társa erre a napra tervezte, hogy az angliai katolikusüldözések megtorlásául puskaporral repíti levegőbe a londoni parlamentet (a Lordok Házát), királyostul.

A konspiráció vezéralakja nem Guy Fawkes, hanem egy warwickshire-i nemes, Robert Catesby volt, Fawkes a robbanóanyagokért felelt.

Órákkal a merénylet előtt azonban lelepleződött az összeesküvés, Fawkest elfogták, Catesby elmenekült Londonból, de az őt üldöző katonák tűzharcban ártalmatlanították. Fawkest 1606. január 31-én, az általa elpusztítani kívánt parlament épülete előtt felakasztották.

Az összeesküvés lelepleződése után I. Jakab szavazati joguktól is megfosztotta a katolikusokat. Miközben a londoni udvar bűnbakot kreált a római egyház híveiből, 1606 januárjában a törvényhozás azt is elrendelte, hogy az angol király alattvalói minden év novemberének ötödik napján adjanak hálát a lőporos összeesküvés kudarcáért.

A tűzijátékkal egybekötött ünnepség kapcsán ma már nem a katolikusellenesség, hanem Guy Fawkes alakja él a köztudatban.

A merénylet gondolata Spanyolországból származott. III. Fülöp nagyvonalúan pénzeszközöket bocsátott az összeesküvők rendelkezésére, hogy az angol katolikusokat lázadásra biztassák kormányzatuk ellen.

Ha Fawkes terve sikerül, nemcsak a parlament közvetlen épületegyüttese, de az attól mintegy 200 méterre álló ősi koronázótemplom, a Westminster apátság, valamint a Whitehall ma főleg kormányépületeknek otthont adó utcája és annak környéke is romba dőlt volna a Walesi Egyetem robbanástudományi laboratóriumának vizsgálata szerint.

A fizikus szakértők a számítógépes modellezéssel arra a következtetésre jutottak, hogy csaknem 500 méter (1600 láb) távolságon belül mindegyik épület teteje beomlott volna a Fawkes által összegyűjtött puskapor robbanásában.

A vizsgálat szerint a Lordok Házának pincéjében felhalmozott 2,5 tonnányi robbanószer 25-ször több volt annál, amennyi a parlament elpusztításához elég lett volna.

A szakértők szerint Fawkes olyan mesterien helyezte el a hordókat, hogy a robbanás ugyanekkora mennyiségű TNT detonációjával lett volna azonos, jóllehet a puskapor gyengébb, mint a robbanóerő általános összehasonlító egyenértékesének megtett vegyület.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Néhány órával a detonáció előtt lepleződött le az összeesküvés, amely lerombolta volna London belvárosát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra