Múlt-kor.hu

Négyezer éve óvja gyermekét a földrengéstől a kínai anya

Négyezer éve óvja gyermekét a földrengéstől a kínai anya

2015. augusztus 12. 12:49

Egy kínai édesanya négyezer év óta öleli gyermekét, akit egy katasztrofális földrengéstől akart megóvni. A régészek egy borzasztó, bronzkori katasztrófa helyszínét fedezték fel Kína Csinghaj nevű provinciájában. A természeti csapást a kutatók a legismertebb vulkánkitöréshez, a mintegy kétezer évvel ezelőtt lezajló pompejii szerencsétlenséghez hasonlítják, a helyszínt pedig „Kína Pompejije” néven vonult be a köztudatba. A most közzétett fotók arról árulkodnak, hogy az ősi kínaiak miként próbálták meg túlélni a katasztrófát. A legtöbbjük egymásba kapaszkodott.

A vizsgálatok szerint mintegy négyezer évvel ezelőtt, a bronzkorban a kínai várost egy földrengés rázta meg, majd ezt követően a Sárga-folyó lépett ki a medréből és elpusztította a települést. A megkövesedett maradványok között megtaláltak egy (valószínűleg fiú) gyermeket és az édesanyját, amint egymást ölelik, a térdeplő anya fiát próbálja megóvni a pusztító természeti csapás erejétől.

A többi szomorú, ám igen jó állapotban megmaradó régészeti lelet arról árulkodik, hogy az ősi kínaiak miként (sokan összebújva) próbálták túlélni a katasztrófát. Lacsia jelenleg a legnagyobb ásatási helyszín Kínában, első nyomait még a 2000-es évek elején fedezték fel a kutatók, jelenleg 3700 négyzetmétert tártak fel belőle. A szakértők még nem sokat tudnak a katasztrófa méretéről, de sokuk szerint a pusztítást a pompejii vulkánkitöréshez lehet hasonlítani, továbbá a megmaradt maradványok állapota is az itáliai város elhunytjaihoz hasonlítható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Négyezer éve óvja gyermekét a földrengéstől a kínai anya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra