Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Négy évtized után újra látogatható a Szerelmesek háza Pompejiben

2020. február 20. 13:18 MTI

Negyven év után megnyitották a Szerelmesek házát (Casa degli Amanti) Pompejiben a látogatók előtt. Az épület éveken át tartó felújításon esett át, miután egy 1980-as földrengés megrongálta – mondta el a keddi megnyitón Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

<

Egy nagyobb európai uniós felújítási projekt fejeződött ezzel be, melynek eredményeként az ókori romváros három fontos épülete újult meg. Ezek között van az 1933-ban feltárt, majd 1980-ban az irpiniai földrengés miatt erősen megrongálódott Szerelmesek háza.

Ez az egyetlen épület Pompejiben, amelynek emeleti szintje is csaknem teljes épségben megőrződött. Az épület feltételezhetően bordélyház volt. Nevét a bejárat melletti feliratról kapta: “Amantes, ut apes, vita(m) mellita(m) exigunt. Velle” (A szerelmesek, mint a méhek, olyan édesen élik az életet, mint a méz. Bárcsak így volna).

A másik két újonnan megnyitott épület az Európa hajó háza és a Gyümölcsöskert háza. Előbbi neve egy metszett falfestményre vezethető vissza, melyen az Európa nevet viselő teherszállító hajó és mellette kisebb hajók láthatóak.

A Gyümölcsöskert házában kerteket ábrázoló színpompás festmények láthatóak. A freskókkal díszített Szerelmesek házának felújítási munkálatai 2014-ben kezdődtek, hogy megmentsék a történelmi jelentőségű helyszínt a széteséstől.

A szerkezet a külső jellemzők alapján az időszámítás előtti első századra vezethető vissza, míg a díszítés az időszámítás előtt 62-t követő időszakból származik. A projektre az Európai Unió és Olaszország 2012 óta összesen 105 millió eurót (35 milliárd forintot) biztosított.

“Pompeji az újjászületés jelképe és például szolgál egész Európa számára az uniós pénzek felhasználását illetően. Hála az Európai Unió finanszírozásának, Pompejiben ismét végezhető régészeti kutatómunka” – mondta Franceschini.

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta.

Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. A megőrződött település 44 hektárját feltárták. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Négy évtized után újra látogatható a Szerelmesek háza Pompejiben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra