Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Ne hidd, hogy vak vagy bolond voltam” – Donna Rachele, az olasz diktátorné

2020. augusztus 18. 08:27 Andreides Gábor

Megeszed, ami a tányérodban van!

Milánóban, az első világháború utolsó évében született meg Rachele és Mussolini harmadik gyermeke, Bruno. Ugyanitt nem sokkal később minden készen állt arra, hogy Mussolini és társai megalapítsák az olasz harci fasciókat. Rachele Guidi soha nem próbált hatással lenni férje döntéseire, politikai jellegű észrevételekre is ritkán ragadtatta magát.

Az elbeszélések szerint – noha a Mussolini család milánói lakása legszűkebb politikai mozgalmi társak szokásos találkozóhelye lett – Rachele ez alkalommal is megelégedett azzal, hogy kávét vagy frissítőt szolgált föl férjének és elvbarátainak. Az 1922-es marcia su Romát követően sem hagyta el gyermekeivel Milánót. Rachele és Benito Mussolini itt tartotta meg egyházi esküvőjét 1925-ben, szűk családi körben.

Donna Rachele később, Rómában is egyszerű, vidékies háztartást vezetett szigorú szabályokkal. Az 1927-ben született Romano, a házaspár legkisebb fiúgyermeke visszaemlékezéseiben írta meg, hogy édesanyjának mennyire fontos volt az, hogy a közös étkezések alkalmával mindenki együtt legyen, ebben pedig Mussolini is partnere volt feleségének.

Mint minden átlagos család, ekkor beszélték meg a nap történéseit, az ügyes-bajos problémákat. Donna Rachele arra is kínosan ügyelt, hogy a tányérokban sose maradjon étel. Ebben hajthatatlan volt. Amit felszolgáltak, azt bizony a gyerekeknek meg kellett enniük.

Az úgynevezett római kérdést lezáró lateráni egyezmény évében, 1929-ben született meg legfiatalabb Mussolini, Anna Maria. A szülők ekkor költöztek be a Giovanni Torlonia hercegtől jelképesen egy líráért bérelt villába, amely később a család római rezidenciája lett.

Rachele Mussolini azonban nem igazán érezte otthon magát a fővárosban, ha tehette gyermekeivel vissza-visszajárt szülőföldjére, és nyári lakhelyként inkább választotta a Forlìtól néhány kilométerre található Villa Carpenát vagy a szintén közeli Rocca delle Caminate kastélyát.

Donna Rachele sokáig bölcsen és nagylelkűen viszonyult férje kisebb-nagyobb félrelépéseihez, így őrizte meg magának Mussolinit. Clara Petacci felbukkanásakor viszont a dolgok kezdtek megváltozni: „Édesapád összes kalandjai közül csak azokra voltam féltékeny, akik a gondolatait is lefoglalták. A többi nem érdekelt.” De azért, biztos, ami biztos, Rachele saját informátori hálózatot szervezett a maga számára.

Egyre növekvő nyugtalanságához súlyos családi tragédia is társult: 1941-ben repülőgép-baleset következtében életét vesztette Bruno Mussolini, a légierő kapitánya. A diktátor Petacci-kalandja pedig tovább folytatódott. „Széttépett a féltékenység, a nálam sokkalta fiatalabb nő miatt, és leginkább arra gondoltam, hogy apádnak és nekem ez alkalommal nem lesz alkalmunk kibékülni. Megtettük ezt számos alkalommal, tudod, ne hidd, hogy vak vagy bolond voltam; amikor apád gondolatban messze járt tőlem, azt rögtön észrevettem.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Ne hidd, hogy vak vagy bolond voltam” – Donna Rachele, az olasz diktátorné

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra