Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mini-stroke-jai lehettek Caesarnak

2015. április 16. 17:04

Enyhe agyi érbetegsége lehetett Julius Caesarnak, ezzel magyarázható, hogy élete utolsó szakaszában miért volt olyan rossz kedélyállapotú a római vezető - állítják a London's Imperial College kutatóorvosai. 

<

"Törékeny alkatú férfi volt, bőre sima és fehér; gyakran fejfájás és epileptikus rohamok gyötörték. (...) Gyenge egészségi állapotát nemhogy ürügyül használta volna a kényelmes, elpuhult életre, hanem ellenkezőleg, a hadviselést tekintette a legkitűnőbb gyógymódnak" - írta Caesarról életrajzírója, Plutarkhosz. Az i.e. 100-i.e. 44 között élt római politikus-hadvezér egészségi állapota régóta a viták kereszttüzében áll, ám a ma elfogadott általános nézet szerint - ahogy arra az idézet is utal - Caesarnak valószínűleg epilepsziás rohamai lehettek.

A London's Imperial College kutatóorvosai az ismert szimptómák - mint amilyen a szédülés és a végtaggyengülés - újratanulmányozása után arra a következtetésre jutottak, hogy Gallia és Britannia meghódítója életét enyhe agyi érbetegség, azaz mini-stroke-ok nehezítették meg. "Az esetleges szív-és érrendszeri betegségeket eddig azért zárták ki, mert Caesarról a mai napig széles körben tartja magát az a nézet, hogy fizikuma - úgy a magánéletben, mint az államügyeket tekintve - kitűnő volt" - írta közös tanulmányában Francesco Galassi és Hutan Ashrafian.

"Ha a kórtüneteket újra megvizsgáljuk, meg kell említi, hogy Caesar a galliai és az afrikai hadjáratok során Cordobánál és a Thapsus melletti csatában is rosszul lett. Fejfájásra, később pedig fásultságra panaszkodott és szédült" - olvasható a tanulmányban. A kutatók megállapították, hogy a hadvezér - aki mint ismeretes, a Thapsus mellett i.e. 46-ban vívott ütközetben össze is esett - élete során feljegyzett tünetegyüttes enyhe agyi érbetegségre utal.

A kutatók - akik több ókori forrást, köztük idősebb Plinius munkáit is megvizsgálták - arra a következtetésre jutottak, hogy a mini-stroke-ok által az agyban okozott sérülések Caesar személyiségváltozásához és depressziójának kialakulásához is hozzájárultak élete alkonyán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mini-stroke-jai lehettek Caesarnak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra