Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mindenki pápája

Legalább tíz nyelven beszélt, napi 12–16 órát dolgozott, az első pápa volt, aki ellátogatott egy mecsetbe és egy zsinagógába. Több mint húsz merényletkísérletet élt túl; mire egyházfő lett, a lengyel kommunista titkosszolgálat 18 kartondoboznyi adatot gyűjtött össze róla, egy alkalommal pedig autósüldözéssel rázta le az őt követő ügynököket. 

II. János Pál (1920-2005)

Az alatta szolgáló több mint kétezer püspök nevét kívülről tudta, pápaként 104 külföldi látogatása során a Föld–Hold-távolság háromszorosát tette meg. Mindez csupán néhány találomra kiválasztott adat Karol Wojtyla lenyűgöző életútjáról.

A 2014-ben szentté avatott, lengyel születésű II. János Pál pápának gyermekkorában a sport mellett a dráma és az irodalom volt a szenvedélye. A náci megszállás idején dolgozott kőbányában és vegyi üzemben is, majd 1942-ben jelentkezett az illegálisan működő papi szemináriumba. Bár a kommunista rendszer tiltotta az egyházi ifjúsági kirándulásokat, Wojtyla tucatszám szervezett ilyeneket. Egy-egy evezőtúra alkalmával például egy felfordított kenut oltárként használva tartott misét.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2016. különszám számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra