Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Milyen volt Amerika Kolumbusz előtt?

2015. november 12. 17:04

1491. A világon sehol máshol nem versengenek egymással hercegek és királyok olyan intenzitással, mint Európában. Érdekütközések és kapzsiság, vallási buzgalom és üzleti vetélkedés uralja Európát. Feltalálják a nyomdagépet, elterjednek a könyvek – de innen merre indulnak tovább? Hol lehet hasznosítani ezt a sok nyers energiát? És mi a helyzet a világ másik felén, a még felfedezetlen amerikai kontinensen? 

<

A Missisipi kultúra tagjai a Nagy Tavaktól Floridáig halmokat építenek. Már 1150-ben virágzik közösségük. Az első felfedezők úgy gondolták, hogy ezek a hatalmas halmok, természetes módon, a gleccserek visszahúzódásával alakultak ki. Ma már tudjuk, hogy ezek városok központjai voltak – olyanoké, mint például Kaokia: több ezer fő által lakott, földből és fából épült forgalmas kereskedelmi állomáshelyek voltak itt. Nem tudni, hogy minek nevezték magukat, vagy hogy milyen nyelvet beszéltek az itt élők. Azt viszont tudni lehet, hogy miért voltak sikeresek. Gazdálkodók voltak és legfontosabb terményük, a kukorica, amelyet a világ többi részén még nem ismertek, ellátta a lakosságot, és amelyből egy egész civilizáció kelt életre.

Az Amazonas vidékén 1491-ben több ezer ember élt. Gyümölcsösöket tartottak fenn, papayát, mangót, kakaót és pálmát termesztettek. Sokféle nyelvet beszéltek és különböző társadalmi rendekben éltek. Sűrűn lakott településeik 120 ezer km2- es területet fedtek le. Töltések, hidak és csatornák kötötték össze őket egymással. A Spektrum csatorna ma este 21 órakor kezdődő sorozatából kiderül, hogy miként alakította át a „kolumbuszi csere” az életet nemcsak az Újvilágban, hanem az Óvilágban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen volt Amerika Kolumbusz előtt?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra