Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Milyen volt a viktoriánus háziszolgák egy átlagos napja?

2019. május 27. 16:51 Múlt-kor

13:00-15:00 között

A szakács felküldi a család ebédjét, míg a konyhai cselédlány a szolgálók étkezőibe küldi a vacsorájukat. A mosogatólegény elmosogat.

Ezen idő alatt a lakáj a házon kívüli feladatait végezheti – vagy kíséri a családot, vagy egyedül végez olyan feladatokat, mint a számlák befizetése vagy meghívók kézbesítése. Ha nincs rá szükség, a lakáj ilyenkor pihenhet is.

A földszinti személyzet ebben az időablakban fogyasztja el saját ebédjét, a délutáni sürgés-forgás előtt. A konyhai személyzetnek jut néhány perc pihenő, majd a szakács nekiáll a családi vacsora (dinner) elkészítésének, ebben segítségére van a konyhai cselédlány, főleg ami a nyárson sülő ételeket, és a zöldségek és hús főzését illeti. A mosogatólegény elmosogat mindent, beleértve a serpenyőt és a nyársat, amelyeket – mivel vasból vannak – homokkal és vízzel súrolva tisztít meg, majd szárazra töröl és a tűz elé helyez, a rozsdásodás megelőzése érdekében. Az ő feladata a konyhai szeméttől való megszabadulás is – moslékként kivinni azt a disznóknak, vagy elégetni.

A családi ebéd közben az alárendelt cselédlány végigellenőrzi a szobák kandallóit, valamint általában véve rendet tesz – megigazítja a párnákat, leszedi a halott leveleket és szirmokat a növényekről, valamint segít a gondnoknak csoportosítani a javítandó ágyneműt és ruhákat. Emellett maga is varr és foltoz ruhákat, köztük a sajátjait is.

16:00-17:00 között

A lakáj végigjárja a folyosókat és a szobákat. A családi teát (uzsonnát) követően összegyűjti a tálcákat és visszaviszi a teához használt porcelánokat a kamrába. A teljes személyzet öt órakor teázik, ezt a kamrai cselédlány készíti el – ő itt végzi a munkáját, többnyire italokat és lekvárokat készít.

A teaidőt követően a lakáj meggyújtja a lámpákat, bezárja a zsalukat, és behúzza a függönyöket a nappali szobákban. Segít a komornyiknak megteríteni a vacsoraasztalt: a hagyomány szerint az első lakáj viszi az ezüstöket, a második a porcelánokat, míg a komornyik helyezi el az ezüstöket és üvegeket az asztalon. Ha vendégeket várnak, egy lakáj a folyosón várakozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen volt a viktoriánus háziszolgák egy átlagos napja?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra