Múlt-kor.hu

Milyen tanácsokkal segítették az újdonsült anyákat a történelem során?

Milyen tanácsokkal segítették az újdonsült anyákat a történelem során?

2020. május 6. 17:31 Múlt-kor

Édesanyává válni súlyosan idegtépő élmény tud lenni. Napjainkban szerencsére mind a professzionális segítség, mind az interneten elérhető számtalan ingyenes információforrás a gyermeket vállalók rendelkezésére áll. Mi volt a helyzet a múltban? Az alábbiakban olvasható öt történelmi tanács az új anyáknak, a gyermek nemének megjóslásától az együtt alvás előnyeiig és hátrányaiig.

Megjósolni a baba nemét

Sok szülő minél hamarabb szeretné tudni, fiú- vagy lánygyermekre számítson – a történelem során sajnos igencsak igazságtalan módon a fiúgyermeket látták kedvezőbbnek a legtöbb társadalomban.

A történelem során több elmélet is született arra, hogyan lehet a születendő gyermek nemét megjósolni, vagy akár egyenesen befolyásolni is: a fogantatás ideje körül meleg vagy hideg étel fogyasztásáról sokáig tartották, hogy a mérleg nyelvét a fiú, illetve a lány felé billentheti.

A terhesség különböző fizikai jeleit is igyekeztek egyik vagy másik irányba értelmezni: a népi bölcsesség sokáig úgy tartotta, a fiú magzatok magasabban helyezkednek el a méhben, mint a lányok, és az is gyakori „megfigyelés” volt, hogy ha a nő jobb melle keményebb (vagy jobb szeme fényesebb), akkor fiút fog szülni, ellenkező esetben lányt.

Elterjedt volt az a nézet is, hogy a fiatalabb nők gyakrabban szülnek fiút, míg az idősebbek gyakrabban hoznak világra lányt.

Együtt vagy külön érdemes aludni?

Az 1930-as évek Kentuckyjában egy Verna Mae Slone nevű nő minden gyermekével mindig egy ágyban aludt, amíg csecsemők voltak. Azzal magyarázta szokását, hogy egy 12 gyermekes szegény háztartásban nőtt fel, ahol jellemzően az egész család egy ágyon osztozott.

Az 1970-es években kiadott gyermeknevelési emlékirataiban amellett foglalt állást, hogy az együtt alvás „olyan közelséget eredményez, amelyet lehetetlen megérteni, ha nem élte át az ember.”

Azonban az ezzel kapcsolatos közvélemény – ahogy napjainkban is – megosztott volt a 20. században is. Az orvosok sokáig azt tanácsolták, egészségesebb a gyermeknek külön ágyban aludnia, azonban sok helyen rossz szemmel nézték a tanácsot betartókat, gondatlan és hideg szülőknek bélyegezve őket, miközben jóhiszeműen cselekedtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen tanácsokkal segítették az újdonsült anyákat a történelem során?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra