Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Milyen hatással volt Van Gogh a brit művészetekre?

2018. február 19. 09:34 MTI

A jövő év március 27-én nyíló kiállításra a festő 40 műve érkezik Londonba más múzeumokból, köztük a párizsi Orsay Múzeumban lévő Csillagos éjszaka a Rajna fölött című festmény.Több mint 70 év után először rendez Vincent van Gogh-kiállítást a londoni Tate Britain, a tárlat tematikája a holland festőművészt nagy-britanniai kapcsolatain keresztül mutatja be. 

<

Van Gogh 1873 és 1876 között műkereskedő gyakornokként élt a brit főváros déli Lambeth negyedében, és azonnal megszerette a várost. 1874-ben arról írt bátyjának, Theoónak, hogy jól mennek dolgai, „csodálatos otthonom van, és nagyon örömmel fedezem fel Londont, figyelem meg az angol életmódot és magukat az angolokat”.

Alex Farquharson, a Tate Britain igazgatója pénteken elmondta, hogy a tárlat bemutatja, milyen hatással volt Nagy-Britannia Van Gogh művészetére, és milyen hatalmas hatással volt ő maga a brit képzőművészekre, köztük  Christopher Woodra, David Bombergre és Francis Baconra. Nagy-britanniai tartózkodása megváltoztatta világképét és a művészt magát is, bátoritotta őt arra, hogy képzőművész legyen – magyarázta. A Tate legutóbbi Van Gogh-kállítását 1947-ben rendezték, amikor bemutatták munkásságát a szigetországban élő képzőművészek egy új generációjának – tette hozzá az igazgató. A Van Gogh and Britain (Van Gogh és Nagy-Britannia) című kiállítás 2019. augusztus 19-ig lesz látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen hatással volt Van Gogh a brit művészetekre?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra