Múlt-kor.hu

Miért nem fürödtek az Új-Angliába érkező puritán telepesek?

Miért nem fürödtek az Új-Angliába érkező puritán telepesek?

2019. november 26. 12:44 Múlt-kor

A tiszta len fontossága

Senki sem engedhette meg magának, hogy ne váltsa gyakran alsóruháját, ugyanis e kilátszó helyen az néhány nap után láthatóan elszíneződött a különféle testváladékoktól.

A puritánok számára emellett a test tisztításának fontos módja volt az ágynemű rendszeres tisztítása is. A napközben viselt ruhában való nyugovóra térés volt az egyik legtisztátalanabb (és erkölcsileg legromlottabb) dolog, amit csak tehetett az ember.

Egy 1639-ből származó levélben egy Maine-ben élő telepes „ringyós” magaviselettel vádolja házvezetőnőjét, miután az „ruhában és harisnyában ment ágyba”, ezáltal beszennyezve ágyneműjét.

Az őslakosok, akikkel a telepesek találkoztak az Újvilágban, egészen másként képzelték el a tisztaságot. A vampanoagok és más őslakosok általában a szabadban, folyókban és patakokban fürödtek, és azt is undorítónak tartották, hogy az európaiak magukkal hordták orrváladékukat zsebkendőikben.

Az őslakosok fogai is sokkal jobb állapotban voltak a telepesekéhez képest, mivel számos módon ápolták szájhigiénéjüket. Puha fából való „rágórudakkal” tisztították őket, frissítő növényeket (például mentát) rágtak a jó illatú leheletért, és faszénnel dörzsölték fogaikat, hogy fehéren tartsák őket.

Ezzel szemben az európaiak körében egyáltalán nem volt bevett szokás a fogmosás semmilyen formája, és étrendjük is károsabb volt szájuk tisztaságára nézve, mint az indiánoké.

A telepesek alacsony higiéniája nem csupán egy kellemetlenség volt, amellyel találkozásaikkor szembe kellett nézniük az őslakosoknak – valódi veszélyt is jelentett.

A mosdatlan jövevények halálos mikrobákat terjesztettek, amelyekkel az őslakosok nem találkoztak korábban, s így nem is rendelkeztek velük szemben természetes immunitással.

A történészek becslései szerint az európai betegségek Új-Anglia partvidékén az őslakos populáció több mint 90%-át elpusztították már 1620-ra, a Mayflower érkezésének évére. Az elkövetkező évtizedek során ezek a betegségek további milliókkal végeztek a kontinensen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Miért nem fürödtek az Új-Angliába érkező puritán telepesek?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra