Múlt-kor.hu

Miért kapta meg egy afroamerikai híresség nevét egy szovjet paradicsomfajta?

Miért kapta meg egy afroamerikai híresség nevét egy szovjet paradicsomfajta?

2020. március 23. 20:08 Múlt-kor

Oroszország ma a 12. legnagyobb paradicsomtermelő a világon. Ez nem tükrözi hűen, valójában mennyire népszerű e gyümölcs az országban: a házi konyhakertek 90%-ában megtalálható, és számos népszerű leves, főzelék és öntet elengedhetetlen eleme az orosz konyhában. Savanyúságként más ételek mellé is előszeretettel fogyasztják.

Polgárjogok és kommunizmus

Oroszországban számos helyben nemesített paradicsomfajta létezik, többük igencsak hangzatos névvel, mint például az Oroszország Anyácska vagy a Fekete-tengeri Ember.

A legkülönösebb fajta azonban minden bizonnyal a Paul Robeson afroamerikai énekes, színész és politikai aktivista nevét viselő paradicsom. Miért pont róla nevezték el?

Robeson 1898-ban született a New Jersey állambeli Princetonban. Édesapja egykor rabszolga volt, aki egy déli ültetvényről szökött el, édesanyja pedig egy vegyes hátterű, neves kvéker család sarja.

Robeson a Rutgers egyetemen több sportban is kiváló minősítéssel, osztályelsőként végzett, majd a Columbia Egyetemen szerzett jogi diplomát.

Itt ismerte meg feleségét, Eslanda „Essie” Goode-ot is, aki 1924-ben meggyőzte: próbálja ki a színészetet (énekhangjáról ekkor már ismert volt New Yorkban).

Robeson végül csak igen rövid ideig dolgozott a jogi pályán – első állását otthagyta, amikor egy fehér titkár nem volt hajlandó utasításokat elfogadni tőle.

A színpadon egyre nagyobb sikereket ért el, hírnevével együtt nőtt érdeklődése a munkások jogai iránt, különösen ami a rendkívül szegény déli feketéket illette. Hamarosan egyértelműen az amerikai kormányzat által rossz szemmel nézett kommunista mozgalmak vonzáskörében találta magát.

Első, 1934-es moszkvai látogatása során úgy nyilatkozott: „Itt nem néger, hanem ember vagyok, életemben először.” Néhány nappal korábban Németországban az utcán támadtak rá, míg a Szovjetunióban éljenző tömegek fogadták.

ztálin Robeson látogatása alkalmával az egyenlőség és a lehetőségek hazájaként igyekezett feltüntetni országát az afroamerikaiak számára – a különféle mozgalmi szervezésű utak során mintegy 18 000 fekete amerikai fordult meg a kommunista országban az 1930-as évek folyamán.

Az 1940-es években Robeson a politika színpadára is fellépett. Nyíltan hangoztatta a szakszervezetek fontosságát a polgárjogok szempontjából, és elítélte a feketékkel szembeni diszkriminációt és erőszakot.

Miért kapta meg egy afroamerikai híresség nevét egy szovjet paradicsomfajta?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tavasz: Halálos tudomány

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra