Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Miért ejtette foglyul az osztrák herceg és a német-római császár a Szentföldről hazatérő Oroszlánszívű Richárdot?

Miért ejtette foglyul az osztrák herceg és a német-római császár a Szentföldről hazatérő Oroszlánszívű Richárdot?

2022. július 8. 08:59 Múlt-kor

A bosszúszomjas herceg

A király és csapata karácsony előtt érte el Bécset. A vándorlók valószínűleg Magyarország vagy Csehország felé szerették volna folytatni útjukat, mivel ezeket az országokat sógorának, Oroszlán Henriknek a szövetségesei irányították.

A terv azonban füstbe ment. Richárd ugyanis úgy döntött, hogy a városban megszáll egy ideig, annak ellenére, hogy veszélyesen közel került egyik legnagyobb ellenségéhez, Ausztriai Lipóthoz. Ez végzetes hibának bizonyult.

A király a keresztes hadjárat alatt ugyanis szorgosan gyűjtötte az ellenségeket. Richárd a mindenki által csak Fülöp Ágostként ismert II. Fülöp francia király haragját akkor vívta ki, amikor visszamondta a francia uralkodó féltestvérével, Alixszal kötendő házasságát, és helyette Cipruson elvette feleségül Navarrai Berengáriát.

V. Lipót osztrák herceget azonban még ennél is jobban megbántotta. Lipót Akkó 1191. júliusi elfoglalása után a német sereg vezetőjeként kitűzte saját zászlaját Richárdé mellé, az angol katonák azonban a várárokba hajították a lobogót. A feldúlt herceg néhány nappal később hazautazott, és hamarosan Fülöp Ágost is távozott a Szentföldről.

Richárd isztriai üldözője, Göritz grófja nem felejtette el megüzenni Lipótnak, hogy az ember, aki másfél évvel ezelőtt a becsületébe gázolt, éppen Bécs közelében tartózkodik. Persze az angol király is hozta a formáját, és nem nagyon törődött azzal, hogy minden áron eltitkolja tartózkodási helyét.

A Richárddal és lovagi segítőjével tartó fiatal szolga a piacon bizánci arannyal fizetett, majd miután nagy nehézségek árán sikerült kimagyaráznia magát a helyzetből, másnap az uralkodó drága kesztyűjében jelent meg ismét a piacon.

Lipót éber katonái ezúttal már nem vették be a fiú meséjét. Richárd a markukban volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Miért ejtette foglyul az osztrák herceg és a német-római császár a Szentföldről hazatérő Oroszlánszívű Richárdot?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra