Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mi lett a II. világháború után a döbbenetes mennyiségű fegyverzettel?

2018. november 27. 17:51 Múlt-kor

Hajók, múzeumok és emlékművek

A második világháború után megmaradt hadihajók kérdése igen összetett volt. A hajókat rendkívül drága és időigényes gyártani, de egyúttal fenntartani is, továbbá a második világháború jelentős elmozdulást hozott a tengeri hadviselésben: az elsődleges harci szerepet immár nem a csatahajók, hanem a repülőgép-hordozók töltötték be. A rengeteg elavult hajót nem érte meg fenntartani, egyúttal újakat építeni még drágább vállalkozás volt. Az Egyesült Államok például egyetlen csatahajóját, a USS Iowát tartotta csupán rendszerben – ez hivatalosan egészen 1990-ig szolgált, 2011 óta múzeumként működik.

Néhány hadihajó magánkézbe is került: John Wayne hollywoodi színész például vásárolt egy amerikai YMS–1 osztályú aknászhajót, amelyet 17 éven keresztül tartott üzemben. Rengeteg filmszerepének részben ez is volt az oka – a hajó fenntartása olyannyira drága volt, hogy Wayne többször csődközeli állapotba került, és minden szerepet elvállalt, amelyet csak tudott.

A kanadai haditengerészet Cromwell Park nevű szállítóhajója kalandos utat járt be, miután 1946-ban eladásra került. A későbbiekben egy görög vállalat vette meg, amely átkeresztelte Amaryllis névre. A hajó 1965-ben, egy hurrikán elől menekülve zátonyra futott Florida keleti partján, és mozdíthatatlanná vált. 1968-ban végül elvontatták egy előre kijelölt helyre, ahol a mintegy 26 méter mély vízbe süllyesztve mesterséges zátonyt hoztak létre belőle.

Rengeteg jármű, hajó, repülő, kézifegyver és tüzérségi eszköz került az idők során a világ különféle múzeumaiba megőrzésre, míg másokból emlékművek lettek. Mindkét formában hosszú időn át fognak emlékeztetni az emberi találékonyságra, amely oly gyakran kerül a pusztító háború szolgálatába. Az a tény azonban, hogy több mint 70 évvel a háború vége után még megtalálhatók, bizonyítja tervezésük és gyártásuk minőségét és időtállóságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mi lett a II. világháború után a döbbenetes mennyiségű fegyverzettel?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra