Múlt-kor.hu

Metáltörténelem: melyik rockzenei album volt 1982 legjobbja?

Metáltörténelem: melyik rockzenei album volt 1982 legjobbja?

2021. június 7. 12:09

A Rocker Rádió a tavaly tavasszal nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, június 7-én az 1982-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegram) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, június 7-én 1982 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Paradicsomi körülmények között, a napfényes Ibiza szigetén rögzítette nyolcadik stúdióalbumát a Judas Priest. A  környezetváltozás kifejezetten jót tett a csapat tagjainak, hiszen, a végül 1982-ben kiadott Screaming for Vengeance mind a mai napig a Priest legsikeresebb korongjának számít, az Egyesült Államokban például dupla platina minősítést értek el vele Rob Halfordék, a címadó szerzeményt pedig többek között olyan zenekarok dolgozták fel, mint a Sepultura vagy az Iced Earth.

Rendkívül komoly problémával szembesültek a Scorpions tagjai, miközben 1982-es nagylemezük dalain dolgoztak. Frontemberük, Klaus Meine egyik pillanatról a másikra elveszítette a hangját, és az általa felkeresett szakemberek sem tudták túlságosan sok jóval kecsegtetni a csapatot a közös jövővel kapcsolatban. A gondok aztán többek között Don Dokkennek köszönhetően megoldódtak, idővel Klaus is helyrejött, a Blackout albummal pedig végre az amerikai áttörés is sikerült a zenekarnak.

A Samsonból nem sokkal korábban leigazolt Bruce Dickinson személyében új frontembert mutatott be rajongóinak harmadik nagylemezén az Iron Maiden. Az 1982 március huszonkettedikén kiadott The Number of the Beast mind a mai napig az egyik legnagyobb hatású albumnak számít a heavy metal történetében, és a hét millió fölött járó eladások okán kereskedelmi szempontból sem nevezhető sikertelennek. A lassan 40 éves korongon szereplő szerzeményeket számos zenekar feldolgozta az idők során, 2002-ben a Dream Theater például a teljes lemezanyagot előadta egyik francia koncertjükön.

Under the Blade címmel 1982 kora őszén jelentette meg bemutatkozó nagylemezét a Twisted Sister. Az album egyik szerzeményében, a Tear it Loose-ban közreműködött a Motörhead gitárosa, Fast Eddie Clark, a korong pedig debütálása után nem sokkal felkeltette a PMRC figyelmét is. A szervezet vezetője, Tipper Gore szerint például a címadó dalban a zenekar a nemi erőszakot, valamint a szadomazochizmust dicsőíti. Dee Snideréknek kifejezetten jól jött a kéretlen felhajtás, hiszen az anyagból pillanatok alatt elkelt 2 millió példány.

Roppant fontos dátum 1982 június hetedike a Manowar történelemkönyvében, hiszen ezen a napon került kereskedelmi forgalomba a zenekar bemutatkozó nagylemeze a Battle Hymns. A nyolc tételt tartalmazó korongot a csapat 2010-ben újra rögzítette akkori dobosukkal, Donnie Hamzikkal, narrátornak pedig a legendás színészóriást, Sir Christopher Lee-t kérte fel a banda.

1982-ben már ötödik nagylemezét jelentette meg a Motörhead. Az Iron Fist címet viselő korong volt viszont a klasszikusnak tekintett Clarke-Kilmister-Taylor felállás utolsó közös megmozdulása, mivel a lemezbemutató turné során a gitáros, az anyag produceri munkálataiért is felelős Fast Eddie Clarke kilépett a csapatból. A Motörhead természetesen nem mondta le a túrát, a Thin Lizzys Brian Robbo Robertsonnal folytatták a koncertezést, aki végül a csapat következő nagylemezén is szerephez jutott a banda tagjaként.

Számtalan banda, többek között a Metallica, valamint a Slayer tagjai is egyik fő hatásukként szokták emlegetni a Venom második nagylemezét, az 1982-es Black Metalt. James Hetfieldék akkori menedzserüknek, Johny Zazulának köszönhetően még koncerteztek is a brit káosz-trióval közösen. Az egyik amerikai fellépés viszont nem a legjobban sikerült a Venom számára, mivel a New York-i buli közben zenekari felszerelésben egészen pontosan 666 dollárnyi kár keletkezett.

1982 nem telt eseménytelenül Ausztráliában sem, hiszen ebben az évben jelent meg a helyi legendának számító Rose Tattoo harmadik stúdióalbuma, a Scarred for Life. A tíz tételes anyagról három kislemez is összejött a csapatnak, az albumot felvezető We Can't Be Beathen pedig nemzetközi szinten is ismertté tette a banda nevét.

Nem kevesebb, mint 65 hetet töltött a Billboard lemezeladási listáján a Van Halen ötödik stúdióalbuma, a Diver Down. Az 1982-es kiadású korongból 1998-ra pedig csak az USA-ban gazdára lelt több mint négymillió példány. A tizenkét tételes anyagon felbukkant egy Roy Orbison feldolgozás, a Pretty Woman, míg a Big Bad Bill-ben hallható volt Jan Van Halen klarinétjátéka is, aki civilben Eddie, és Alex Van Halen édesapja volt.

Hollywood sem tudott szó nélkül elmenni a kanadai heavy metal zenekar, az Anvil 1982-es nagylemeze, a Metal on Metal mellett, mivel az album címadója felhangzott a The Simpson's egyik epizódjában, míg a korongot záró 666 a Stephen King novellája alapján forgatott IT betétdalaként debütált a filmvásznon. A Metal on Metal borítójáért felelős Dean Motter pedig egy Juno Awards győzelemmel lett gazdagabb 1983-ban Best Album Graphics kategóriában.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itt, további rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Metáltörténelem: melyik rockzenei album volt 1982 legjobbja?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra