Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Messziről származó tengerészek is szolgáltak VIII. Henrik kedvenc hajóján

2021. május 21. 11:13 Múlt-kor

<

Az angol szakácstól a királyné messziről jött íjászáig

A matrózok közül négynek „az íjász”, „a szakács”, „a tiszt” és „az élelmezési tiszt” neveket adták, elsősorban az alapján, a hajón belül hol találták meg csontjaikat, illetve milyen tárgyak voltak a közelükben. Ők négyen, illetve egy ötödik, akit csak „az ifjú matróz” névvel illettek, szinte biztosan Nagy-Britanniából származtak.

„Az íjász” Délnyugat-Anglia valamely kikötővárosából, például a devoni Plymouth-ból vagy a cornwalli Foweyból származhatott, „a szakács” valamivel északabbra, a West Country néven ismert régió partvidékén nevelkedhetett. „A tiszt” Közép-Anglia déli részéből, vagy Wiltshire megyéből származhatott, míg „az élelmezési tiszt” valószínűleg a Temze torkolatvidékének szülöttje volt.

„Az ifjú matróz” esete különös: bár fogainak vizsgálata alapján egyértelmű, hogy szintén a West Country-ban nevelkedett, az ő maradványainak két évvel ezelőtti genetikai vizsgálata afrikai származásra utalt. A Mary Rose sosem hagyta el az Anglia körüli vizeket, azonban a legénység most vizsgált tagjai közül három biztosan jóval délebbi helyeken töltötte ifjúságát.

A maradványai közelében megtalált, észak-itáliai jellegzetességeket hordozó csontberakásos ládáról csak „az úriembernek” nevezett férfi fogazata tanúsága szerint is valahonnan a Földközi-tenger partvidékéről származhatott.

A hajó ácsának kabinjában megtalált tárgyak közt volt számos korabeli spanyol pénzérme, illetve több spanyol stílusú ácseszköz is, és az e helyiséghez legközelebb megtalált ember a fogainak vizsgálata alapján valóban Délnyugat-Spanyolország szülöttje lehetett.

A legénység nyolcadik vizsgált tagját a kutatók „a királyi íjásznak” keresztelték el, mivel bőr csuklóvédőjén kivehető egy gránátalma szimbólum, amely VIII. Henrik első felesége, Aragóniai Katalin spanyol hercegnő gyakran használt jelképe volt. A férfi fogazata alapján Spanyolország legdélebbi vidékeiről, vagy az észak-afrikai Atlasz hegységből származott.

Richard Madgwick, a Cardiffi Egyetem régésze elmondta: „Összesen öt izotópos módszert alkalmaztunk arra, hogy a geológiáról, a tengerparthoz való közelségről, a klímáról és az étrendről nyerjünk ki információt. Már eleve sokat tudtunk ezekről az egyénekről szakmájuk és egyéb körülményeik tekintetében, így ez a tanulmány páratlan részletességgel rekonstruálja életútjukat.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Messziről származó tengerészek is szolgáltak VIII. Henrik kedvenc hajóján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. ősz: Életüket és vérüket

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra