Múlt-kor.hu

Mesefesztivál lesz Pécsett

Mesefesztivál lesz Pécsett

2014. december 3. 16:12

A mesék, mesehősök, a könyvek és a képzelet varázslatos világába, a Zsolnay Kulturális Negyedbe hívja Pécs a gyerekeket december első hétvégéjén. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. egy új, gyerekeknek és családoknak szóló ingyenes fesztivált, a Hóbagoly Mesefesztivált indítja el Pécs legizgalmasabb programhelyszínén, több mint 70 programmal, 17 különböző helyszínen. 

A kétnapos, ingyenesen látogatható pécsi rendezvényen hazai gyermekkönyvkiadók mutatkoznak be, ismert színészek, zenészek szórakoztatják a közönséget, a Negyedben megbúvó Hóbagoly Meseodúkban pedig reggeltől estig szól a mese és a zene.

A Hóbagoly Mesefesztivál kiemelt célja, hogy a közönség megismerkedhessen a Pécsett és a város térségében élő és alkotó meseírókkal és illusztrátorokkal, hiszen az utóbbi esztendőkben több helyi szerző tollából jelentek meg országos figyelmet kiváltó, sikeres alkotások. A ZsÖK NKft. fontosnak tartja, hogy a fesztivál segítségével ráirányítsa a figyelmet a könyvekre, az olvasásra, s hogy a változatos mesekönyvkínálat és a közös mesélés bemutatásával népszerűsítse az olvasás élményét.

A mese meghitt közegén túl a közönségtalálkozókon írók, koncerteken a legkiválóbb muzsikusok, a foglalkozásokon pedig sok-sok kreativitás várja a fesztivál látogatóit. Koncertet ad többek között a Kaláka együttes, Szalóki Ági és Bíró Eszter. A fesztiválra látogat továbbá Rutkai Bori, Dolák-Saly Róbert, valamint Varró Dániel költő és Agócs Írisz illusztrátor. A fesztivál házigazdája, Lackfi János többször is színpadra lép. 

Az alapvetően a mesekönyvek köré épülő fesztiválon fontos szerepet kapnak a karácsony és téli ünnepkört bemutató előadások, illetve az ehhez az időszakhoz köthető népszokások is. Az Apostolos teremben a római katolikus egyház és az evangélikus egyház mesemondói Szent Miklós myrai püspökről, az adventi ünnepkörről mesélnek az érdeklődőknek. A Pirogránit udvaron és a Ginkgo téren közel harminc, gyerekek által feldíszített karácsonyfa tekinthető meg adventtől vízkeresztig. Az adventi népszokásokat a pécsi iskolák és Hosszúhetényi Általános Iskola gyermek-tánccsoportja előadásában ismerheti meg a közönség.

A Zsolnay Kulturális Negyed különböző épületeiben kialakított különleges mesélőhelyeket „varázsút” köti össze, amelyet térkép segítségével járhatnak be kicsik és nagyok. A Meseodúkban mesekönyvírók, színészek és hétköznapi mesemondó szülők és nagymamák is megmutathatják, hogy mesélni jó. A mesekönyv-kiadókkal együttműködésben itt rendezik meg az egyes sikerkönyvekhez kapcsolódó foglalkozásokat és játékokat is. A Zsolnay Kulturális Negyed hét különböző pontján rendezik be a különleges mesélőhelyeket, így a Herkules Műhelyben, Zsolnay Vilmos egykori dolgozószobájában, az Apostolos teremben és a Festősarokban, a Kerámia Festödében, a Zsolnay Ignácz Házban, az E78 Oktatótermében és a Bóbita Bábszínház kamaratermében. 

Hóbagoly Mesefesztivál
2014. december 6–7.
facebook.com/hobagolyfesztival

Mesefesztivál lesz Pécsett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra