Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mengele Mozartot fütyült, miközben kiválasztotta, kit küld a gázkamrákba

2016. szeptember 26. 12:25

Egy ma is élő, 87 éves izraeli művész gyermekként láthatott bele Auschwitz borzalmaiba, egy most megjelent könyvben elmondja, hogy Josef Mengele, a koncentrációs tábor orvosa olykor unalmában Mozart-dallamokat fütyörészett, miközben eldöntötte, kit küld a biztos halálba.

„Bizonyára szerette az osztrák zeneszerzőt, mert ha éppen hatalmába kerítette az unalom a deportáltak kiválogatása közben, gyakran hallhattuk őt Mozartot fütyülni” – mondta Jehuda Bacon. A most 87 esztendős, Izraelben élő művész egyike volt azon tizenéves gyermekeknek, az ún. „Birkenau-fiúknak”, akiket Mengele munkaszolgálatra osztott be Auschwitzban.

Az újonnan megjelent könyvben a megsemmisítő táborban átélt tapasztalatairól és emlékeiről beszélt, egy rövid kivonata megjelent a Bildben is. Ez a pár sor főként a Halál Angyaláról szól, valamint hogy miként választotta ki a foglyokat a halálos emberkísérleteire. „Mindig korrekt volt, minket, gyermekeket sohasem ütött meg” – idézte őt a The Telegraph.

„Ha a nők karon ülő gyermekeikkel voltak, ezt ígérte nekik: »egy gyönyörű, tiszta, fehér színű helyre viszlek titeket, ahol a gyermekek biztonságban lesznek«. Precízen leírta a helyet, ugyanis később a saját szememmel is láthattam, miként néz ki egy krematórium. Ez elég ördögi volt”, így Bacon. Maga a könyv tulajdonképpen a túlélő, valamint Manfred Lütz pszichológus, a könyv szerkesztője közti beszélgetéseket rögzíti.

Jehuda Bacon – aki egy elismert izraeli művész, és alkotásait a világ számos országában állították már ki – 15 éves volt, amikor végig kellett néznie, amint édesapja végül az egyik gázkamrába kerül. „Tudtam, hogy utoljára látom apámat, az elválás nagyon-nagyon nehezen ment. Azt mondtam neki, hogy élni fogok, és látni fogom őt Izraelben. Azonban pontosan tudtam az igazságot, ahogyan ő is: utoljára voltunk együtt. Mielőtt elkísértek tőle, nekem akarta adni a kenyerét. Nem akartam elfogadni, hiszen a szüleim sokkal többet éheztek, mint én. Ám ő mindenképpen nekem akarta adni, így elvettem” – emlékezett vissza Bacon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mengele Mozartot fütyült, miközben kiválasztotta, kit küld a gázkamrákba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra