Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Megtalálták Marokkó első, római kori kikötői negyedét

Megtalálták Marokkó első, római kori kikötői negyedét

2023. november 13. 12:23 MTI

Marokkói régészek felfedezték Rabatban az ország „első” ókori kikötői negyedét, amely az UNESCO világörökségi listáján szereplő Sellával épült egybe.

<

A római és mór korban (az i. e. 2. és az i. sz. 6. század között) épült, 13. századi városfallal körülvett Sella (Chellah) a Buregreg folyónál fekszik, és a marokkói főváros egyik legkedveltebb turistalátványossága.

A nemzeti régészeti és örökségi intézet (INSAP) kutatócsoportja a Buregreg folyó bal partján folytatott ásatásokon egy kék mészkővel kövezett teret talált, amelyet építmények – oszlopok, valamint a vallási szertartásoknál használt tömjénoltárok – vettek körül.

„Ez nagyon jelentős felfedezés, amennyiben most találtunk először olyan romokat, amelyek ókori kikötői negyed meglétéről tanúskodnak Marokkóban” – közölte Abdel-Azíz el-Hajari régész, az INSAP professzora, aki újságíróknak mutatta be a helyszínt.

Hajari, aki a 2023 áprilisában indított projekt egyik vezetője, azt mondta, hogy a kikötői negyedet az i. sz. 1. vagy a 2. században építhették, a római korban.

„Folytatjuk az ásatásokat, hogy meghatározzuk az építmények funkcióját és a korukat, továbbá azért is, hogy újabb romokat találjunk, amelyek az ókori Sala Coloniába vezethetnek bennünket.”

A kikötői negyedtől több száz méternyire a régészek más ókori leletekre is bukkantak. Ezek között volt a mintegy 2000 négyzetméteres közfürdő, amely feltehetően a legnagyobb ilyen létesítmény az ókori Marokkóban.

Találtak egy új temetkezési helyet is, amely valószínűleg az i. sz. 2. században épült: egy öt fülkéből álló kolumbárium, amelyben valaha hamvvedrek voltak. Rábukkantak az ókori városfal egyik szakaszára, és találtak egy fej nélküli, nőt ábrázoló szobrot.

Mehdi Benszaid kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy a felfedezés révén sikerül a látogatók számát a jelenlegi 500 ezerről 1 millióra növelni évente.

Marokkóban több ókori romváros is található, a leghíresebbek a sellai romok Rabatban, valamint Volubilis Meknesz közelében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták Marokkó első, római kori kikötői negyedét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra