Múlt-kor.hu

Megtalálták egy ókori görög-római város egyik főépületét Egyiptomban

Megtalálták egy ókori görög-római város egyik főépületét Egyiptomban

2019. augusztus 1. 10:53 MTI

Vörös téglából és mészkőből épült, hatalmas görög-római kori épületet tárt fel egy egyiptomi régészcsoport a Sinai-félsziget északi részén.

"Az épületet minden bizonnyal a félsziget északi részén elterült ókori városok egyike, Pelusium szenátusának főhadiszállásaként használták" - közölte Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkára.

A lelet tanulmányozásából az derül ki, hogy a Ptolemaioszok és a rómaiak uralkodása idején a város életéről fontos döntéseket hozó képviselők találkozóira használták az épületet - tette hozzá.

Ajmán Asmavi, a régészeti minisztérium ókori osztályának illetékese elmondta, hogy a 2500 négyzetméteres négyszögletes alakú épülethez körteraszokat is építettek, a főbejáratot pedig a keleti oldalon helyezték el.

Az épület belsejében találtak három hatvan centiméter vastag kerek padot, amelyeket vörös téglából építettek és márvánnyal borítottak be.

A régészcsoport feltárta Pelusium város főutcáját is - közölte Asmavi. Elmondta, hogy később, az 5-6. században az épületet kőfejtőként használták.

Megtalálták egy ókori görög-római város egyik főépületét Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra