Múlt-kor.hu

Megrongáltak egy szelfiző oszmán herceget ábrázoló szobrot

Megrongáltak egy szelfiző oszmán herceget ábrázoló szobrot

2015. május 13. 14:37 MTI

Az eset mindössze néhány nappal a szobor felállítása után történt: valaki - talán az Oszmán Birodalom történelmének megsértésén felháborodva - lenyisszantotta az önmagát mobiltelefonnal lefényképező herceg telefonját és a kardját.

Az amasyai polgármesteri hivatal szerint rendőröket küldtek ki a lefegyverzett herceg védelmére. A turistalátványosságnak szánt alkotásnak számos kritikusa van, de akadnak olyanok is, akik örömmel fényképezkednek együtt a herceggel.

A szobor Amasya történelmének egy részére emlékeztet. Az oszmán időkben Amasya virágzó város volt, ahová elküldték a hercegeket, hogy felkészüljenek a birodalom irányítására. Néhányan közülük szultánok lettek, úgy mint II. Mehmed, aki 1453-ban meghódította Konstantinápolyt.

A közelmúltban négy olyan szobrot is felavattak Amasyában, amely a város történelméhez, legendáihoz kötődik. Az önkormányzat a rongálás kivizsgálását kérte az ügyészségtől, és azt, hogy a "bűncselekmények dicsőítését" tiltó törvény alapján emeljen vádat mindazok ellen, akik internetes kommentekben helyeslik a vandál cselekményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megrongáltak egy szelfiző oszmán herceget ábrázoló szobrot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra