Múlt-kor.hu

Megoldódhat a „toronyba zárt hercegek” rejtélye: valóban III. Richárd angol király ölethette meg unokaöccseit

Megoldódhat a „toronyba zárt hercegek” rejtélye: valóban III. Richárd angol király ölethette meg unokaöccseit

2021. február 7. 15:49 Múlt-kor

A későbbi III. Richárd király (ur. 1483-1485) egy új szakértői vélemény szerint valóban megölethette a gyermek V. Eduárdot és öccsét, Richárd yorki herceget. A hercegek IV. Eduárd király (1461-1470) fiai voltak, akiket apjuk halála után a régenssé előlépő öccse, Richárd a Towerbe záratott, ahol aztán eltűntek a történelem lapjairól.

Új szereplők, új fejlemények

A hercegek 1483-as eltűnése és feltételezett megölése az angol történelem egyik leghíresebb „döglött aktája”, amelyet egyszerűen a „toronyba zárt hercegek” rejtélyeként ismer a köztudat Nagy-Britanniában.

A legelterjedtebb vélekedés az, hogy az utánuk III. Richárd néven királlyá előlépő nagybátyjuk parancsára meggyilkolták a 12 éves V. Eduárdot és a 9 éves Richárd yorki herceget. III. Richárd egyéb tetteivel is az angol történelem egyik legellentmondásosabb uralkodójává vált a későbbiekben.

Morus Tamás (Sir Thomas More), VIII. Henrik király (ur. 1509-1547) udvaronca és tanácsadója megírta a történetet egy könyv formájában, mielőtt 1518-ban bekerült volna Henrik titkos tanácsába.

Morusé a legkorábbi, megbízhatóan datálható leírása a két gyermek halálának, és két férfiról rántja le a leplet gyilkosként: Miles Forestről és John Dightonról, akik Morus szerint III. Richárd parancsára cselekedtek.

A könyv állításait a történészek igen óvatosan kezelik, mivel Morus Tamás mindössze ötéves volt 1483-ban. Állításai könnyen lehettek egyszerűen Tudor-párti propagandaelemek, amelyekkel a VIII. Henrik apja, VII. Henrik által a bosworthi csatában legyőzött és megölt III. Richárd emlékét kívánták mocskolni a köztudatban.

Tim Thornton, a Huddersfieldi Egyetem történészprofesszora azonban nemrég arra talált bizonyítékot, hogy az egyik feltételezett gyilkosnak, Miles Forestnek volt két fia, akik szintén megfordultak VIII. Henrik udvarában, és munkakapcsolatban álltak Morus Tamással. Thornton szerint könnyen előfordulhatott, hogy a két férfi beszélt Morusnak apjuk a hírhedt királygyilkosságban betöltött szerepéről, és akár III. Richárd szerepéről is szolgálhattak információval.

Ha így volt, akkor Morus Tamás minden bizonnyal az általuk elmondottak alapján írta meg a III. Richárdot megvádoló művét, ezáltal pedig évszázadokra meghatározta a királyról alkotott képet: torz arcú, púpos és rút férfiként emlékeznek rá, nem kis részben William Shakespeare – szintén Morus írása által ihletett – III. Richárd című darabja okán.

„Ez volt a brit történelem legnagyobb gyilkossági rejtélye, mert nem hagyatkozhattunk Morusra, mint valódi beszámolóra – egészen mostanáig” – mondta el Thornton. „Bebizonyítottam, hogy az elsőrendű feltételezett gyilkos fiai ott voltak VIII. Henrik udvarában, és azt is, hogy Morus Tamás mellett éltek és dolgoztak.”

„Nem kitalált személyekről írt. Immár kézzelfogható alapunk van azt hinni, hogy Morus a gyilkosságról szóló beszámolójának részletei hitelesek” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megoldódhat a „toronyba zárt hercegek” rejtélye: valóban III. Richárd angol király ölethette meg unokaöccseit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra