Múlt-kor.hu

Megkezdődik a Julius Caesar elleni merénylet helyszínének restaurálása

Megkezdődik a Julius Caesar elleni merénylet helyszínének restaurálása

2021. február 24. 10:20 MTI

Március elején megkezdik Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhely helyreállítását. Ezen a helyen késelte halálra ellenséges szenátorok egy csoportja Caius Julius Caesart Kr. e. 44-ben.

A renoválás, amelynek költségeit a luxusékszereket tervező olasz Bulgari egymillió eurós (358 millió forint) adományából állják, egy évig fog tartani, ezután a terület látogatható lesz. Az elhanyagolt antik romoknak jelenleg csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül lepillantva.

Az egész terület és az ott található négy templom maradványainak helyreállítása szerepel a tervekben, a hely így az örök város újabb látványosságává válhat - írta a Corriere della Sera olasz napilap.

A Torre Argentina tér, amelyet Area Sacrának, vagyis szent helynek is neveznek, a világhírű Forum Romanum közelében terül el, és nevezetes az ott lakó kóbor macskákról is.

Az ásatási helyen négy templom romjait is feltárták, amelyek a köztársaság korából, a Kr. e. 4-1. századból származnak.

Első pillantásra felismerhető az épületek kora abból, hogy mennyire mélyen fekszenek: annál korábban épült, minél mélyebbre került a talajhoz képest, amelynek szintje az évszázadokok során - az új kövezésekkel - valamennyit megemelkedett.

A Torre Argentina tér Róma egyik legrégebbi régészeti ásatása. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy visszaadjuk a rómaiaknak ezt a területet" - mondta el Jean-Christophe Babin, a Bulgari ügyvezetője.

A római ékszercég 1,5 millió euróval finanszírozta 2016-ban a világhírű római spanyol lépcső felújítását. A lépcső tetejénél nyitotta meg a cég első üzletén 1884-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megkezdődik a Julius Caesar elleni merénylet helyszínének restaurálása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra