Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Meghalt James Levine, a New York-i Met legendás és ellentmondásos karmestere

2021. március 18. 12:09 MTI, Múlt-kor

Meghalt James Levine amerikai sztárkarmester, aki több mint négy évtizeden át volt a New York-i Metropolitan (Met) Operaház művészeti vezetője.

<

77 éves korában meghalt James Levine amerikai sztárkarmester, aki több mint negyven éven át volt a New York-i Metropolitan (Met) Operaház művészeti vezetője. A karmester állítólag természetes okokból halt meg Palm Springsben március 9-én.

James Levine a New York-i operaházban debütált, hosszú pályafutása alatt 85 opera 2500 előadását dirigálta.

Az 1990-es évektől súlyosbodó Parkinson-kórja ellenére folytatta a munkát. Miután tolószékbe kényszerült, a Met karmesteri pódiumához speciális hidraulikus liftet készítettek számára.

Talán a legünnepeltebb karmester volt Leonard Bernstein után, fényes karrierje hirtelen ért véget 2018-ban, amikor szexuális zaklatással vádolták.

Az évtizedekre visszanyúló, kamaszkorú fiúkkal kapcsolatos esetekről bizonyára tudott a körülötte dolgozó stáb, azonban saját érdekükben „összezártak” – a Levine-től származó elismerés és a vele ápolt jó viszony aranyat ért az opera világában.

A szimatoló újságírók ennek köszönhetően az évtizedek során mindig üres kézzel távoztak Levine környezetéből, amikor felröppent egy-egy pletyka.

Amikor 2018-ban a New York Post hasábjain kirobbant a botrány, a Met kirúgta Levine-t, aki jogi útra terelte az ügyet: az operaház több millió dolláros összegben egyezett meg vele peren kívül. Emléke megkerülhetetlen, ám ellentmondásos is marad.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghalt James Levine, a New York-i Met legendás és ellentmondásos karmestere

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra