Múlt-kor.hu

Meghalt a pixel magyar származású feltalálója, Russell A. Kirsch

2020. augusztus 17. 11:02 MTI

Russell A. Kirsch amerikai tudós fejlesztette ki a világ első digitális képszkennelőjét, de csak miután feltalálta a képpontokat. Múlt héten kedden hunyt el.

Az amerikai szabványügyi hivatal egykori kutatója 91 évesen halt meg otthonában az Oregon állambeli Portlandben, augusztus 11-én – értesült a The Oregonian című regionális lap.

Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) végezte.

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként, egy kutatócsoport élén 1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element, pixel), és szkennelte számítógépre a világ első fényképeit, köztük a háromhónapos kisfiáról, Waldenról készült fotót, amelyet az első digitális fényképként tartanak számon.

Az eredeti fotót, amelyet fekete-fehérben, mindössze 31 ezer képpontra bontva szkenneltek komputerre, jelenleg az Oregon Art Museumban őrzik.

A beszkennelve 5x5 centiméteres fényképet a Life magazin 2003-ban "a világot megváltoztató 100 fotó" közé sorolta a digitális fotózás fejlődésében játszott szerepe miatt.

A legjobb mobiltelefonok ma már akár 12 millió pixel felbontásra is képesek.

A Science News szerint Kirsch munkássága megvetette az alapjait a műholdas képalkotásnak, a CT-szkennelésnek, a virtuális valóságnak és a Facebooknak.

Bár a tudós nem dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra szállását is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghalt a pixel magyar származású feltalálója, Russell A. Kirsch

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra