Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megfejtették a templomos lovagok hosszú életének titkát

2016. április 11. 16:08

A hosszú élet titka

Franceschi és kollégái a történelmi források alapján megállapította, hogy a lovagok hetente csak háromszor ettek húst, így valószínűleg ennek köszönhető, hogy részben sikerült elkerülniük a korszakban igen elterjedt, tűzön sült hús (a gyakori fogyasztás esetén megjelenő) rákkeltő kockázatait. A templomosok a tenger gyümölcseire egyfajta húspótlékként tekintettek, gyakorlatilag a tudtukon kívül vittek be a szervezetükbe a vér koleszterin- és trigliceridszintjére jótékony hatással levő omega-3 zsírsavakat. Mindemellett a lovagok nagy mennyiségben fogyasztottak hüvelyeseket a zöldségek és a gyümölcsök mellett.

„A hüvelyesek a probiotikumok legerősebb természetes forrásai, a bélflóra „jó” baktériumainak tápanyagai. Ez volt az egészséges táplálkozásuk egyik legfontosabb titka” – magyarázta Franceschi. Végül a templomosok mértékkel itták a korszak (a folyóvizek szennyezettsége miatt) egyik legfontosabb folyadékát, a bort, amelyet gyakran aloepéppel kevertek össze. Az aloéról ma már tudjuk, hogy fertőtlenítő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír.

„Úgy véljük, a megfelelő életmód és étrend lehet a magyarázata a templomos lovagok rendkívül magasnak számító életkorának” – írták a kutatók, majd hozzátették: „a tanulj a múltból” mottó sohasem volt ilyen aktuális.

A helyes étkezés ugyanakkor nem menthette meg a lovagokat a politikától. Mivel a szerzetesek szegénységi fogadalmat tettek, nem lehettek gazdagok, a rend azonban saját ügyeinek bonyolítására óriási vagyont halmozott fel. A templomosok hatalma a hódítások, az adományok, valamint banki tevékenységük révén hamarosan egész Nyugat-Európára kiterjedt, és az uralkodók legfőbb hitelezőivé váltak. (A 13. századra az Európa bankáraivá váló templomosok – más keresztény hitelezőkkel szemben – már kamatot is felszámolhattak.)

IV. Szép Fülöp francia király legnagyobb hitelezői is a Szentföldről kiszoruló templomosok voltak, az uralkodó helyzete könnyítése érdekében 1307. október 13-án 140 lovagot letartóztatott, és megkezdte a rend felszámolását. Sokak szerint péntek 13-át azért tartjuk szerencsétlen napnak, mivel 1307. október 13-a, a templomosok elfogásának napja péntekre esett, ez azonban valószínűleg csak egy legenda. A templomosokat többek között a feszület leköpésével, Krisztus tagadásával, ördögimádással, valamint azzal vádolták, hogy fenéken csókolták egymást a beavatási szertartásokon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megfejtették a templomos lovagok hosszú életének titkát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra