Múlt-kor.hu

Már az őt püspökké kinevező pápa is megjegyezte, hogy Richelieu-ből „nagy gazember” lesz

Már az őt püspökké kinevező pápa is megjegyezte, hogy Richelieu-ből „nagy gazember” lesz

2021. március 31. 12:54 Múlt-kor

Hugenották és „vakbuzgók” szorításában

Richelieu belpolitikáját az abszolút királyi hatalmat veszélyeztető törekvések, a protestáns és főúri lázadások elleni küzdelem határozta meg. Franciaországon az 1620-as években hugenotta felkelések sorozata söpört végig.

1627-ben a hugenotta ellenállás fellegvára, az Atlanti-óceán partján fekvő La Rochelle ostromával kezdetét vette a protestáns lázadók leverésére indított végső offenzíva, amely 1628-ban – hosszú és véres ostrom után – a hugenották vereségével ért véget.

Richelieu reálpolitikusi énje immár sokadszor mutatkozott meg, a pillanatnyi érdekközösséget kihasználva ugyanis Franciaország egyik legnagyobb ellenlábasa, Spanyolország segítségével verte le a felkelést.

Bár a hugenották még ezután is folytatták a harcot, a bíboros könnyedén vérbe fojtotta a déli Languedoc tartományban kitört lázadást. Az 1629-ben megkötött alais-i béke ugyan eltörölte a hugenották katonai és politikai kiváltságait, az 1598-as nantes-i ediktumban biztosított szabad vallásgyakorlást azonban továbbra is lehetővé tette számukra. A vallásháború ezzel fél évszázadra véget ért.

A Richelieu-t korábban az udvarhoz csábító Medici Mária ekkorra már nyíltan a vörös eminenciás leváltásán fáradozott. Az anyakirálynét támogatták a Richelieu legnagyobb politikai riválisa, Marillac pecsétőr mögött tömörülő, spanyolpárti katolikusok, a „vakbuzgók”, akik nem nézték jó szemmel a hugenottákkal szemben tanúsított enyhe bánásmódot, a belső reformokat és a külpolitikai óvatosságot pedig előbbre tartották a bíboros és politikájának hívei, a „jó franciák” által propagált nagyhatalmi törekvéseknél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már az őt püspökké kinevező pápa is megjegyezte, hogy Richelieu-ből „nagy gazember” lesz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra