Múlt-kor.hu

Már az őt püspökké kinevező pápa is megjegyezte, hogy Richelieu-ből „nagy gazember” lesz

Már az őt püspökké kinevező pápa is megjegyezte, hogy Richelieu-ből „nagy gazember” lesz

2021. március 31. 12:54 Múlt-kor

Gyors felemelkedés

A fiatal püspök hét évvel később, 1614-ben már a papi rend vezéralakjaként tűnt fel a rendi gyűlésen. Felszólalásai Medici Mária királyné figyelmét is felkeltették, és a királyi udvar tárt karokkal fogadta. Az apja, IV. Henrik meggyilkolása után 1610-ben a francia trónt elfoglaló XIII. Lajos szintén kiskorú felesége, Ausztriai Anna szolgálatába állt

Az ifjú király helyett az országot régensként irányító Medici Mária, valamint kegyence, d’Ancre márki, vagyis Concino Concini meglátta Richelieu-ben a lehetőséget, és amellett, hogy Anna királyné tanácsadója lett, 1616-ban államminiszterként a külügyek irányítójává is megtették.

A kamasz király azonban idővel tényleges hatalmat követelt magának, és ennek jegyében 1617 áprilisában meggyilkoltatta Concinit. A kegyenc holttestét a párizsi csőcselék szaggatta szét. Medici Mária anyakirályné Richelieu-vel együtt a Loire völgyében található Blois kastélyába menekült.

Az anyakirályné és főnemesi támogatói 1619-20-ban több alkalommal is fellázadtak a király ellen, ám az uralkodónak ezeket a próbálkozásokat sikerült levernie. A két fél közötti viszonyt végül az 1620-as angers-i béke rendezte, amelynek tető alá hozásában Richelieu kulcsszerepet játszott.

Miután XIII. Lajos számára már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy az 1622-ben bíborosi rangra emelt Richelieu az állam érdekeit mindennél előbbre valónak tartja, 1624-ben a királyi tanács tagjává választotta.

Néhány hónap múlva már az első miniszteri pozíciót is magáénak tudhatta. Az uralkodó és a bíboros felismerte, hogy szoros együttműködésük mindkettejük hasznára válik. Richelieu tíz év alatt a rendi gyűlés tehetséges szónokából a Francia Királyság egyik legnagyobb hatalmú emberévé, a kül- és belpolitika első számú irányítójává emelkedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már az őt püspökké kinevező pápa is megjegyezte, hogy Richelieu-ből „nagy gazember” lesz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra