Múlt-kor.hu

Manchesteri archívum mutatja be a brit popkultúrát

Manchesteri archívum mutatja be a brit popkultúrát

2022. április 7. 13:35 MTI

A brit popkultúra archívumát hozták létre a manchesteri John Rylands Könyvtárban. A gyűjtemény részét képezik a Joy Division egykori énekese, Ian Curtis dalszövegei, levelei és a Granada TV műsorai is.

„Manchesteri témákkal indulunk, de a cél az, hogy a projekt valóban a brit popkultúra archívuma legyen” – idézte a BBC Hannah Barkert, a Manchesteri Egyetem brit történelem professzorát.

A British Pop Archive május 19-én egy kiállítással nyílik. Ezen számos, a közönség által eddig soha nem látott tárgy lesz látható, köztük Ian Curtis, a Joy Division egykori énekesének kézzel írott dalszövegei, jegyzetei, levelei, továbbá a legendás menedzser, a Factory Records egyik alapítója, Rob Gretton rendkívül alapos és részletes naplófeljegyzései.

A projekt egyik alappillére a Granada TV teljes archívuma az ötvenes évektől a kilencvenes évekig, benne popzenei és hírműsorokkal, dokumentumfilmekkel és egyéb kulturális csemegékkel, köztük minden idők legnépszerűbb, az 1960-tól máig futó szappanopera, a Coronation Street epizódjaival. A sorozat az egyik első olyan tévéprogram volt, amely a munkásosztály életét tárta a nézők elé.

„Célunk az archívummal, hogy átfogó képet mutassunk a második világháborút követő brit popkultúráról, benne az ifjúsági és az ellenkulturális mozgalmakról” – mondta Hannah Barker, aki Jon Savage íróval, zenetörténésszel közösen dolgozott a projekten. Utóbbi szerint az elmúlt hét évtized brit popkultúrája ajándék az egész világnak, és a gyűjteménnyel ezt is érzékeltetni akarták.

A Collection című első kiállítás május 19-én nyílik – egy nappal Ian Curtis halálának 42. évfordulója után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Manchesteri archívum mutatja be a brit popkultúrát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra