Múlt-kor.hu

Máig talány, mi miatt pusztult el a minószi civilizáció Kréta szigetén

Máig talány, mi miatt pusztult el a minószi civilizáció Kréta szigetén

2021. december 5. 15:33 Múlt-kor

Védekezés nélkül

Hogyan hiányozhattak viszont egy ilyen bonyolult építményből a védőfalak? „Gyakran úgy tartják, hogy a minósziak békések voltak. Azonban jobb magyarázat a kérdésre, hogy nem volt okuk arra, hogy azt feltételezzék, valaha támadás éri őket” – magyarázza Anna Jasink.

„Miután kiterjesztették uralmukat a közeli szigetekre, a Kikládokra, egyfajta védelmi vonalként használták azokat. Valószínűleg amikor a mükénéiek megszerezték a sziget feletti politikai hatalmat Kr. e. 1450 körül, a minószi flotta már nem volt olyan helyzetben, hogy megvédhesse magát.”

Ezt megelőzően a krétaiak előnyben voltak szomszédjaik technikai elmaradottsága miatt. Ők voltak például az elsők, akik átalakították a kezdetleges bárkákat, amelyekkel a partok mentén hajóztak, nagy kereskedő- és hadihajókká: hajógerincet illesztettek hozzájuk, magasabb mellvédeket és két kormánylapátot szereltek fel rájuk, amelyekkel még gyorsabbá és félelmetesebbé tették őket − főként a kalózok számára, akiket a partok mentén élőktől követelt „adókért” cserébe kiűztek az Égei-tengerről.

A tenger nagyon fontos szerepet játszott a krétaiak életében, ezért a paloták falain, az edényeken és ékszereken is számos alkalommal ábrázolták a nagy kékséget és annak lakóit.

A minószi házak falai hatalmas festett akváriumokká változtak, amelyeket kagylók, korallok, polipok és főként delfinek népesítettek be – azok a lények, amelyeket a festők az Égei-tengerben úszva láthattak.

A sors iróniája, hogy éppen az imádott tengerből érkezett az a hatalmas pusztítás, amelyet egy vészjósló hullám jelzett előre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Máig talány, mi miatt pusztult el a minószi civilizáció Kréta szigetén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra