Múlt-kor.hu

Máig talány, mi miatt pusztult el a minószi civilizáció Kréta szigetén

Máig talány, mi miatt pusztult el a minószi civilizáció Kréta szigetén

2021. december 5. 15:33 Múlt-kor

Élet a palotában

Az ázsiai partoknál vásárolt aranyból, ónból, rézből, ezüstből és különféle kövekből értékes ékszereket készítettek.

Ezeket borral, olajjal, mézzel, búzával, árpával, fával, textilekkel és kerámiatermékekkel együtt Egyiptomban, Kis-Ázsiában, Görögországban és Szicíliában értékesítettek.

Amellett, hogy minden tekintetben a királytól függtek, a kézművesek kiemelt helyet foglaltak el a palota hierarchiájában: a hatalmi elit és a földeken izzadó és halászó alacsony rangú munkások között, a pecsétkészítők és írnokok szintjén, akik az elszámolási rendszerért feleltek.

Éppenséggel a minószi könyvelők voltak az elsők, akik az egyik legrégibb írásmódot, a Lineáris A-t alkalmazták, amely máig megfejtetlen a tudósok számára.

Az első paloták mai bürokratákhoz hasonló ördögi adminisztrátorai, jegyzői egy meglehetősen komplex rendszert találtak ki maguknak a király pénzügyeinek kezelésére.

„Az írnokok táblákon kezdték el vezetni a kereskedők bejövő és kimenő termékeit, amelyeket összegekkel jelölve nyers agyagba véstek be, egy olyan nyelven, amelyet máig nem ismerünk. Ezekről pedig papiruszra vagy pergamenre jelentéseket készítettek” – magyarázta Carinci.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Máig talány, mi miatt pusztult el a minószi civilizáció Kréta szigetén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra