Múlt-kor.hu

Máig rejtély, pontosan miként vált köddé Anglia első tengerentúli kolóniája

Máig rejtély, pontosan miként vált köddé Anglia első tengerentúli kolóniája

2021. június 25. 08:45 Múlt-kor

Fába vésett memento

White éjjel érkezett meg a kolónia területére, és arról számolt be, hogy nagyobb tüzet látott égni, mielőtt nappal partra szálltak volna. Hogy megnyugtassák a kolónia lakóit, egész éjjel hangosan énekeltek. Másnap azonban, miután partra léptek, csak annyit láttak, hogy az avar és korhadt fák égtek. A talajon két-három lábnyomot láttak, amelyek vélhetően a helyi indiánokhoz tartoztak.

White abban egyezett meg a többiekkel a távozása előtt, hogy ha a helyi indiánok támadásának lesznek kitéve, akkor felhagyják a kolóniát, és máltai kereszteket vésnek a fába a távozásuk jeleként. Csakhogy White egyetlen ilyet sem talált, kivéve az erődítés egyik oszlopában a „Croatoan”, valamint egy közeli fán található „Cro” feliratot.

Ennyi maradt összesen a kolóniából és a telepesekből, mivel a házakat szabályszerűen lebontották. Ez, és a máltai keresztek hiánya arra utalt, hogy Roanoke lakói békében távoztak a helyszínről.

White-nak nem volt alkalma arra, hogy sokáig vizsgálódjon, mert a vele tartó emberek még éjfél előtt vissza akartak térni a hajókra, ugyanis vihar készülődött.

Az időjárás egyébként is végig kedvezőtlen volt, így hiába hajóztak el Croatoan szigetéig, a három horgonyát is elvesztő hajó kapitánya úgy döntött, hogy folytatja az útját, és nem kutatnak tovább az eltűnt telepesek után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Máig rejtély, pontosan miként vált köddé Anglia első tengerentúli kolóniája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra