Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Máig rejtély, mi lett a sorsa az El Doradót kereső angol expedíciónak a brazíliai dzsungelben

2021. szeptember 24. 08:36 Múlt-kor

Z eltűnt városának nyomában

Bár vélhetően Machu Picchu megtalálása nyomán már korábban is hasonló gondolatokat táplált, 1914-től követhető nyomon azon elmélete, miszerint egy – általa Z-nek elnevezett – ismeretlen város bújik meg Brazília belső területein, egészen pontosan Mato Grosso tartományban.

Ezen teóriájának jelentős lökést adott, amikor a Rio de Janeiró-i nemzeti könyvtárban megtalálta João da Silva Guimarães 1753-ban írt kéziratát. A portugál felfedező egy városról írt házakkal, szobrokkal, templomokkal, ám mindenféle konkrét földrajzi meghatározás nélkül

A megszállott Fawcett átmenetileg feladta Z városának keresését, amikor kitört az első világháború. Visszatért Nagy-Britanniába, hogy közel 50 évesen szolgálatra jelentkezzen. Ezt követően azonban ismét Brazíliába utazott, és 1920-ban egyedül indult útnak, hogy megtalálja a települést. A kísérlet azonban kudarccal zárult: láz gyötörte, teherhordó állatát pedig le kellett lőnie. Ezt a helyet nevezte el Dead Horse Campnek, azaz A Halott Ló Táborának. Éppen csak vissza tudott jutni a civilizációba.

1925-ben végül újra útnak indult, elsősorban amerikai támogatóinak, így az Amerikai Földrajzi Társaságnak köszönhetően. Az expedícióra ezúttal elkísérte őt fia, Jack Fawcett, valamint annak barátja, Raleigh Rimell. A felszerelt csapat nyolc öszvért, két lovat és két kutyát, valamint két brazil teherhordót vitt magával.

Utóbbiakat később visszaküldték, mert Fawcett ragaszkodott a kisebb méretű csapathoz, hogy ne tűnjenek ellenségesnek a helyi törzsek szemében. 1925 áprilisában indultak el Cuiabá városából. Útjuk eleje jól rekonstruálható Fawcett hazaküldött leveleiből.

Utolsó, 1925. május 29-i keltezésű üzenetében megemlítette, hogy eljutott a Dead Horse Campig, ahol még látta az általa lelőtt állat csontjait fehérleni. Ezt követően a három fős csapat eltűnt az őserdőben, és soha többé nem látták őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Máig rejtély, mi lett a sorsa az El Doradót kereső angol expedíciónak a brazíliai dzsungelben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra