Múlt-kor.hu

Madame Déficit, a büszke bécsi szajha

Madame Déficit, a büszke bécsi szajha

Mária Terézia nagytiszteletű uralkodónő volt, és az egyetlen olyan nő, aki valaha cseh trónra került. Lánya, Marie Antoinette azonban mint tékozló, felelőtlen és büszke francia királyné vonult be a történelembe. Életét eleinte a felhőtlen jólét, pompa és gazdagság határozta meg, nyugodt gyermekkora azonban gyökerestül felfordult, amikor az impotens, ájulós, nőktől rettegő francia trónörökös felesége lett.

Az írástudatlan főhercegnő

Mária Terézia és I. Lotaringiai Ferenc tizenötödik, utolsóelőtti gyermekeként született Mária Antónia Jozefa Johanna a tizenegyedik lány volt a gyermekek sorában, ezért nem rendeztek nagy ünnepséget a tiszteletére, hanem egyből a dajka gondjaira bízták. A legkisebb lányt mindenki a tenyerén hordozta. A féktelen gyereknek – akinek nagyon jó alakja, és a korához képest kivételesen elragadó modora, valamint lágy, nőies vonásai voltak – minden rosszaságot megbocsátottak. Antónia bárkit az ujja köré csavart – elég volt csak rávillantania egy mosolyt.Az elkényeztetett császári gyermek unalmasnak találta jó hírű magántanárainak óráit, meg is lett a következménye: 11 éves korában Antónia nem tudott dadogás nélkül olvasni, komoly hibákkal írt, és a kézírása olvashatatlan volt.A kicsi Toncsi szinte egyáltalán nem ismerte az édesanyját. Amikor elvitték őt hozzá, a császárné felpillantott a papírból, magához vett egy nagyítót, és azzal tanulmányozta a lányát. Néhány perc múlva megjegyezte, hogy korához képest kicsinek tűnik. Nevelőnőjét, Mme von Brandeist és orvosát van Swietent megkérdezte, hogy a fiatal kisasszonynak ízlik-e a hal, hogy nem gyötri-e félelem a mennydörgéstől és a villámlástól, valamint hogy milyen fejlődést mutat a tanulmányait illetően. Rögtön azután, hogy meghallgatta a tömör válaszokat, Mária Terézia újból belemerült a munkába. A meglepett Antoinette még egy darabig nézte édesanyját, mielőtt kivezették volna a dolgozószobából.

Eltakarni a kopasz foltot, kifehéríteni a fogakat!

Ahogy minden testvérének, a leendő francia királynénak, Mária Antóniának is szó nélkül alá kellett vetnie magát édesanyja házasodási politikájának. Mária Terézia kíméletlenül kihasználta a stratégiailag megkötött házasságokat, a szerelmet nem vette figyelembe, pedig ő maga szerelemből házasodott. A sors azonban gyakran beleszólt terveibe: mivel kilencedik lánya, a Nápolyba szánt Jozefa a családi kriptában tett látogatásakor elkapta a himlőt, és nem sokkal később elhunyt, helyét Mária Karolina vette át, akit eredetileg a francia trónörökösnek szántak. E döntésnek köszönhetően a leendő francia királyné pozíciójába a legfiatalabb lány, Mária Antónia került.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2015. nyár számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra