Múlt-kor.hu

Ma sem tudni, ki vagy mi támadt bénító gázzal egy amerikai kisvárosra 1944-ben

Ma sem tudni, ki vagy mi támadt bénító gázzal egy amerikai kisvárosra 1944-ben

2021. augusztus 30. 14:15 Múlt-kor

Kísértet a múltból?

Sokakat azonban nem hagyott nyugodni az ügy. A legkitartóbb kutatók végül Virginia államban akadtak hasonló jelenség nyomára, méghozzá több mint tíz évvel korábbról.

Az itteni Botetourt megyében 1933. december 22-től 1934. február 2-ig fordultak elő hasonló gáztámadások, amelyek helyszínein női lábnyomokat találtak.

A rejtélyes, édeskés szagú szert sosem azonosították, az elkövető(k) pedig eltűnt(ek). A virginiai esetek során volt, aki beszédhangokat hallott ablaka alól a támadás előtt, és volt, aki egy autót látott fel-alá közlekedni az utcán előtte. Egy lakos, Chester Snyder január 25-én sörétes fegyverével rálőtt egy árokban lopakodó alakra, aki azonban elmenekült.

Ennél is aggasztóbb eset történt nem sokkal a mattooni támadássorozat előtt: 1944. február 1-jén a pennsylvaniai Coatesville-ben három embert mérgezett meg egy édeskés gáz – ők belehaltak, az anyagot pedig itt sem sikerült azonosítani.

A találgatás ma is folyik, hogy vajon mi történt 1944 kora őszén az illinois-i kisvárosban, és ha valaki valóban szándékosan mérgezett gázzal embereket, akkor ki lehetett az. Jelenleg a klinikai pszichológia berkeiben a mattooni „őrült gázos” körüli pánikot a tömeghisztéria iskolapéldájának tekintik, és úgy tartják, az ügy mindenfajta valóságalapot nélkülözött – az első néhány, mással is magyarázható incidenst követően a helyi média hergelte a lakosságot, és hitette el velük, hogy veszélyben vannak. A legtöbb történész is ezt tekinti a legvalószínűbb magyarázatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma sem tudni, ki vagy mi támadt bénító gázzal egy amerikai kisvárosra 1944-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra