Múlt-kor.hu

Ma sem tudjuk a salgótarjáni sortűz áldozatainak pontos számát

Ma sem tudjuk a salgótarjáni sortűz áldozatainak pontos számát

2014. december 8. 17:39 MTI

Az 1956-os forradalom és a megtorlás eseményeit felidéző kiállítást nyitottak meg Salgótarjánban a városi gyásznapon, az 1956. december 8-ai sortűz 58. évfordulóján.

Sulyok László, a Pofosz Nógrád megyei alelnöke megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a magyar forradalom világjelentőségű esemény volt, példát adott bátorságból és elszántságból, erkölcsből és tisztességből. Az alelnök hangsúlyozta, hogy Magyarországon 1956-ban győzött a forradalom.

"Győzött október 28-án, amikor Nagy Imre miniszterelnök feladta korábbi álláspontját, és a fegyveres pesti srácok, Magyarország népe mellé állt. (...) A rádió nyilvánossága előtt jelentette ki, hogy ami az országban, Budapest utcáin zajlik, az nem ellenforradalom, hanem egy nagy, egész népünket átfogó és eggyé forrasztó nemzeti demokratikus mozgalom" - mondta Sulyok László.

Emlékeztetett: a forradalom erőszakos és kegyetlen leverése után a kommunista diktatúra tovább élt, csak jóval körmönfontabb és alattomosabb formában. Ennek következtében sokkal lélekölőbb lett, és kíméletlenül lecsapott mindazokra, akik nyíltan szembe mertek szállni szóban vagy írásban, "tettről szó sem lehetett" - tette hozzá a szónok.

A Pofosz által összeállított kiállítás fotók, újságcikkek, dokumentumok segítségével mutatja be az 1956-os országos, nógrádi és salgótarjáni eseményeket. Láthatók jegyzőkönyvek ügyészi vizsgálatokról, szemelvények nyomozati iratokból és boncolási jegyzőkönyvek.

Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek a Vásártéren a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre a megyeháza tetejéről. A kutatások ellenére máig nincsenek pontos adatok a halálos áldozatok számáról.

A tárlat salgótarjáni tablóján az olvasható, hogy "az eddigi hivatalos források szerint a helyszínen 27-en, a kórházban 19-en haltak meg, de a halálos áldozatok számát a szemtanúk sokkal többre teszik. A másik elfogadott adat: 131 fő (a környező településeken hamisan anyakönyvezettekkel együtt)". A kiállításon térképen illusztrálják azt is, hogy 1956-ban 50 településen 71 alkalommal lőttek sortüzet Magyarországon.

Az önkormányzat és a Pofosz közösen szervezte a városi gyásznap rendezvényeit Salgótarjánban. A gyásznap koszorúzási ünnepségét megelőzően középiskolásoknak vetítették le A salgótarjáni sortűz című dokumentumfilmet, és ökumenikus istentiszteleten tartottak imádságot a sortűz áldozatainak lelki üdvéért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma sem tudjuk a salgótarjáni sortűz áldozatainak pontos számát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra