Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ma is betölti eredeti szerepét India ősi víztározói egy része

2021. december 30. 16:21 Múlt-kor

Az utolsó víztározók

Nemcsak a régi indiai uralkodók építtettek víztározókat, de egészen újak is akadnak közöttük. Némelyiket, a korai változatokkal ellentétben, már feliratokkal is lehet datálni. Amritavarsini vav, vagy más néven Pancskurva1 víztározóját Raghunathdász, Gudzsarát kormányzója építtette karitatív célokból. Az épületen, két márványlapon elhelyezett szanszkrit és perzsa nyelvű felirat 1723-ra keltezi az egyszerű kivitelű és L alakú objektumot.

Dzsethabhai víztározója, Ahmedabadnak, Gudzsarát korábbi fővárosának a közelében áll. Az 1860-as években emeltette a vankaneri királyi család, hogy a közeli szántóföldeket és a gyümölcsösöket öntözzék.

Emellett pedig a vankaneri rádzsának és a családjának biztosított hűvös és nyugodt helyet. A víztározót régi anyagok és szobrok felhasználásával, és stílusának utánzásával, fehér homokkőből készítették el.

Szeméthalmoktól az UNESCO-ig

Mikor a britek a 19. században először találkoztak a gudzsaráti víztározókkal, korántsem voltak oda értük, bár művészettörténeti jelentőségüket felismerték. Ran ki vav esetében például indiai uralmuk vége felé, 1937–38 során állagmegóvási munkálatokat is végeztek.

Azonban a víztározók nemigen feleltek meg a modern, higiéniai követelményeknek, sokuk vize fertőzött volt fonalférgekkel, ezért bezárták és betemették őket. Sok esetben a víztározók ellátását biztosító felszíni építmények semmisültek meg, vagy változtak meg olyan mértékben, hogy a víztározót többé nem lehetett eredeti funkciójában használni.

Gyakran száradtak ki a földalatti vízfolyások, amelyek a vízutánpótlást biztosították, ezért sokuk ma már használaton kívül áll. Némelyikből alkalmi hulladéklerakó lett, ahová a helyi lakosok a szemetüket kihordják. Néhány víztározó azonban ma is ugyanazt a szerepet tölti be, mint amit évszázadokon keresztül betöltött, biztosítva a lakosság vízigényét, és egyszerre közösségi térként, valamint spirituális helyszínként szolgálva a mai indiaiakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma is betölti eredeti szerepét India ősi víztározói egy része

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra