Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lopott iraki és afgán műkincseket szolgáltat vissza British Museum

2019. július 10. 13:05 MTI

Illegálisan Nagy-Britanniába került, Irakból és Afganisztánból lopott műkincseket szolgáltat vissza a British Museum - jelentette kedden a The Independent című brit napilap.

A lopott műtárgyak között szerepel kilenc 4. és 6. század között készült ősi buddhista agyag szoborfej. A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból a pakisztáni Pesavaron keresztül.

A British Museum a brit határőrséggel és más hatóságokkal együttműködve segít abban, hogy a lefoglalt műkincsek visszakerüljenek eredeti helyükre.

Az agyagfejek némelyike Buddhát ábrázolja, de egy szerzetes feje, valamint egy bodhiszattvafej is van köztük, az egyik nagyobb fej pedig feltehetően Buddha szellemi vezetőjét, Vadzsrapánit ábrázolja. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Az Irakból származó műkincsek között van számos ékírásos tábla. A 154 agyagtáblát 2011 februárjában foglalták le Nagy-Britanniában. Többségük a Kr. e. 2100-1800 közötti korból származik, a III. uri dinasztia és az óbabiloni dinasztiák idejéből. Hosszú nyomozás után a British Museum segítségével az Iraki Múzeumba kerülnek vissza a táblák.

A British Museum olyan együttműködési projektet dolgozott ki a műkincsvédelmi hatóságokkal, gyűjtőkkel, kereskedőkkel és bűnüldöző szervekkel, amelynek célja, hogy azonosítsa és visszaadja az Egyiptomból és Szudánból kicsempészett, lopott műkincseket. Tavaly csaknem 700 Egyiptomból és Szudánból ellopott és kicsempészett műtárgyat azonosítottak a projekt segítségével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lopott iraki és afgán műkincseket szolgáltat vissza British Museum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra