Múlt-kor.hu

Leonardo da Vinci által festett Machiavelli-portréra bukkanhattak Franciaországban

Leonardo da Vinci által festett Machiavelli-portréra bukkanhattak Franciaországban

2019. október 30. 13:10 MTI

Niccolò Machiavelli itáliai reneszánsz gondolkodó Leonardo da Vinci által festett, elfeledett portréját találhatták meg egy közép-franciaországi kastélyban, az egyelőre bizonytalan lábakon álló feltételezést azonban még alapos szakértői vizsgálatoknak kell megerősíteniük.

A valençay-i kastély raktárában felfedezett titokzatos portrét a Cahiers de Valençay májusi számában “azonosította” Leonardo által festett Machiavelli-portréként Anne Gérardot, Indre megye főlevéltárosa, aki több mint egy éve folytat mélyreható kutatásokat a rejtélyes festmény ügyében.

A fára festett, 55-ször 42 centiméteres, szignálatlan kép egy Machiavellire hasonlító, titokzatos tekintetű, ismeretlen életkorú, erősen kopaszodó, feketébe öltözött szakállas férfit ábrázol. A kastély intézőjének egy 1874-es feljegyzése szerint a festmény Niccolò Machiavelli (1469-1527) portréja, amelyet kortársa, Leonardo da Vinci festett.

Anne Gérardot szerint ha igaz a jószágigazgató feljegyzése, ez az első bizonyíték a festő és a nagy gondolkodó találkozására.

A kutató is hangsúlyozza azonban, lehetséges, hogy “a da Vincinek tulajdonítás talán csak egy feltételezés fokozatos átalakulása állítássá”.

Úgy tűnik neki, hogy a portré mintha jobban hasonlítana Michel de Montaigne francia filozófus más ábrázolásaira, emellett a fatábla, amelyre festették, túlságosan jó állapotban lévőnek látszik ahhoz, hogy a 15. századra vagy a 16. század elejére nyúljon vissza.

Lehetséges ugyanakkor – tette hozzá -, hogy az 1890-es években Berlinben elvégzett restaurálás változtatott a festmény által keltett hatáson. A kastély igazgatója, Sylvie Giroux sem tartja kizártnak, hogy a festmény valóban Leonardo da Vinci műve.

A kastély Talleyrand hercegé volt, aki nagyon vagyonos műgyűjtő volt és pompás kollekciókkal rendelkezett – emlékeztetett. Az igazgató közölte, hogy a táblaképet rövidesen tüzetes szakértői vizsgálatnak vetik alá a rejtély tisztázása céljából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Leonardo da Vinci által festett Machiavelli-portréra bukkanhattak Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra