Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lenyűgöző képek az 1920-30-as évekbeli Sanghajból

2016. február 2. 18:40

A régi Sanghaj egyetlen más városhoz sem volt fogható. A folyton pezsgő településen a helyiek mellett megfordultak kalandszerető amerikaiak, orosz, japán és zsidó emigránsok, valamint a világ minden tájáról érkező kereskedők és utazók.  

Az 1920-as években egy Louis-Philippe Messelier nevű francia fiú elhatározta, hogy útra kel a kínai városba, hogy ott aztán gyapjúkereskedőként jelentős vagyont gyűjtsön össze. Messelier emellett fotósként dolgozott egy sanghaji francia lapnak, és ennek köszönhetően bejárta az egész várost: ott volt a felvonulásokon, lefotózta az akrobaták és a kígyóbűvölők mutatványait, részt vett a helyi arisztokrácia rendezvényein, megjelent filmstúdiókban, fényképezte a várost az épületek tetejéről, és még a vidéki, sok százéves maradványokról és halásznyaralókról is készített felvételeket.  

A sanghaji városkép formálásához Hudec László magyar építész is jelentősen hozzájárult. Összesen 65 épületet tervezett a kínai városban, köztük színházat, egyetemet, szállodát, templomot, lakóházat. A leghíresebb általa tervezett épületet, a Park Hotelt 1934-ben adtak át, amely évtizedekig a legmagasabb kelet-ázsiai felhőkarcolónak, nem mellesleg pedig a város szimbólumának számított. Sanghaj ma már a világ egyik legdinamikusabban fejlődő városa, a Távol-Kelet gazdasági központja, globális pénzügyi centrum, de az épület még ma is része a település városképének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lenyűgöző képek az 1920-30-as évekbeli Sanghajból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra