Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lehetett-e harcos hadvezér a beteges Tutanhamon fáraó?

2018. március 27. 17:45 Múlt-kor

A fizikai deformitásáról híres, fiatalon elhunyt egyiptomi fáraó, Tutanhamon (uralkodott Kr. e. 1332–1323) lehetséges, hogy hadvezér is volt, állítják brit kutatók. Különleges fényképezési eljárással ugyanis a sírmellékletei között talált bőrpáncél felületén olyan sérüléseket fedeztek fel, amelyeket fegyverek okozhattak.

<

Lucy Skinner, a Northamptoni Egyetem kutatója egy tévéstábbal dolgozott együtt egy dokumentumfilm keretében, amelyben megpróbálják rekonstruálni Tutanhamon páncélját. A bőrlemezkékből készült páncél a fáraó sírjából került elő, így ha valóban az övé volt, az némileg ellentmondana annak, amit eddig tudtunk életéről.

A kutatás során egy „tükröződéstranszformáló képfeldolgozás” (reflectance transformation imaging, RTI) nevű módszert alkalmaztak a páncél titkainak feltárására. Ez a viszonylag új technológia egy adott tárgyról több szögből történt megvilágítás alatt készült fényképek alapján képes többet megmutatni. Skinner elmondta: „Horzsolódás volt látható a bőrpikkelyek szélein, ami azt jelenti, hogy a páncélt igen sokat használták. Ez azt jelenti, hogy maga Tutanhamon is hordhatta, akár ütközetben is. Ha ez igaz, az hatalmas felfedezés lenne, mivel ellentmondana annak, hogy gyenge fizikumú, beteges uralkodó volt.” Skinner kutatási területe az egyiptomi és núbiai bőrtárgyak, azaz hogyan készültek, hogyan néztek ki, és hogyan használták őket.

A doktorandusz kutatót azután kereste meg a stáb, hogy ő is egy lett a maréknyi Egyiptomon kívüli kutatóból, akik megvizsgálhatták Tutanhamon bőrpáncélját. Skinner az új kairói Nagy Egyiptomi Múzeumban tekitnhette meg a tunikaszerű tárgy maradványait, amely eredeti megtalálásakor megrongálódott. A Tutanhamon kincseinek titkai című műsor keretében a Northamptoni Egyetem különleges tímárműhelyeiben megpróbálta rekonstruálni is az ókori bőrlemezkéket. Habár több mint egy évszázada találták meg, továbbra is rejtély, hogyan készültek a páncélhoz használt pikkelyek, és hogy volt-e katonai hasznuk.

„Kísérleti cserzést végeztem, hogy az egyes lemezkék egy-egy replikáját megpróbáljam előállítani” – mondta Skinner. „Az efféle bőr előállításának módszereit nem ismerjük jól, példányok pedig ritkán maradnak fenn belőlük, mivel rendkívül érzékeny a nedvesség által okozott kárra. Az anyagok óhatatlanul fizikai és kémiai változáson mennek keresztül, ha több ezer évig maradnak eltemetve, ezért rengeteg bonyolult tudományos folyamaton kell végigmenni a kérdések megválaszolásához.”

Nicholas Reeves brit egyiptológus 2015-ben több jelentős Tutanhamonhoz kapcsolt tárgy, mint például a híres halotti maszk esetében is kétségbe vonta, hogy azok eredetileg is a fáraó és nem anyja, Nefertiti (akinek továbbra sem ismert a temetkezési helye) számára készültek. Ha valóban kerülhettek másoknak szánt tárgyak Tutanhamon sírjába, az könnyen magyarázatot adhatna arra, hogy a földi maradványai alapján genetikai okokból súlyosan mozgáskorlátozott fáraó mellett miért találtak a régészek egy igencsak használtnak tűnő páncélinget.

Tutanhamon Kr. e. 1332-es trónra lépésekor mindössze nyolc vagy kilenc éves volt, és körülbelül tíz évvel később hunyt el. Leginkább amiatt vált híressé a modern korban, mert az 1922-ben Howard Carter brit régész által felfedezett sírja a kevés érintetlen, kifosztatlan egyiptomi királysír egyike. A bőrpáncél vélhetően akkor sérült meg, amikor az azt tartalmazó ládából megpróbálták eltávolítani, illetve összehajtott állapotából széthajtogatni. Mára csak egy kis darabja maradt meg, de a szakértők remélik, hogy megfelelő anyagi forráshoz sikerül jutniuk a restaurálásához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lehetett-e harcos hadvezér a beteges Tutanhamon fáraó?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra