Múlt-kor.hu

Legféltettebb kincse köré építi új arculatát a Magyar Nemzeti Múzeum - videó

Legféltettebb kincse köré építi új arculatát a Magyar Nemzeti Múzeum - videó

2022. március 25. 13:35 MTI

A Magyar Nemzeti Múzeum új arculatot kapott, amelynek központi eleme a koronázási palást lett.

A Magyar Nemzeti Múzeum új arculatának központi eleme a múzeum legfontosabb és legértékesebb műtárgya: a magyar királyok koronázási palástja. Az aranyszállal gazdagon hímzett selyempalástot Szent István király és Gizella királyné készíttette 1031-ben.

Eredetileg miseruhaként használták, majd átalakították, és egészen 1916-ig a magyar királyok koronázó palástja volt.

„Új arculatunk vizuális felfogása híven tükrözi megújuló múzeumunk szemléletét: évezredes emlékeket és értékeket szeretnénk bemutatni korszerű, letisztult, mindenki számára érthető formában.

Általánosabb értelemben véve a palást szimbolikája is találó, hiszen olyan ruhadarabról van szó, amely az öltözet legkülső rétegeként egységbe fog és megvéd mindent, ami alatta van. Egy kicsit ilyen a Magyar Nemzeti Múzeum is: sok minden – számtalanféle tevékenység és a tagintézmények színes kulturális választéka – elfér a szervezet keretein belül.

Múzeumunk alapvető küldetése a magyar történelem, s nemzeti kultúránk kincseinek összegyűjtése, megőrzése és bemutatása. A koronázási palást ennek a jelképe is. Büszkék vagyunk, hogy most mi vigyázhatunk rá, a mi kiállításunkon szerepel.

De jól tudjuk, hogy a palást Szent István óta nemzedékről nemzedékre száll, ezért úgy őrizzük, hogy tiszta lelkiismerettel adhassuk majd át a jövő generációinak.” – fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legféltettebb kincse köré építi új arculatát a Magyar Nemzeti Múzeum - videó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra