Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Legendás magyar versenylovasra emlékeztek a Fiumei úti Sírkertben

Legendás magyar versenylovasra emlékeztek a Fiumei úti Sírkertben

2024. július 5. 13:20 MTI

Felavatták minden idők egyik legeredményesebb magyar versenylovasa, Kállai Pál sírját a Fiumei úti Sírkertben csütörtökön, miután a Kincsem Park felterjesztése alapján a Nemzeti Emlékhely és Kegyelet Bizottság a sírt a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

<

Kállai Pál bajnok volt, hős lett, aki legendává vált; pályafutása gazdag és eredményes volt – méltatta a versenylovast Szotyori Nagy Ádám, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója a csütörtöki megemlékezésen.

Kállai Pál már fiatalon, az ötvenes évek elején bajnok lett a pesti pályán. Az országot elhagyva Amerikába került, sikeres pályafutása öt évtizeden keresztül tartott – idézte fel a sportoló életpályáját az igazgató.

„Vérbeli sportember volt, életét a sport és a versengés töltötte ki” – hangsúlyozta Szotyori Nagy Ádám.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója kiemelte, hogy a Fiumei úti Sírkert nemcsak sírkert, hanem szabadtéri múzeum is, nemzeti nagyjaink kiemelkedő gyűjtőhelye.

A Fiumei úti Sírkert nemcsak arra emlékeztet minket, hogy a magyar történelem során milyen csodálatos tetteket, önfeláldozó hazafias vállalásokat köszönhetünk nemzetünk nagyjainak, hanem emlékeztet mindazokra, akik a nemzet tisztelete jegyében ebbe a sírtkertbe kerültek, mely 1884 óta Budapest kiemelt temetőjeként hősi, történelmi sírkertként működik – fogalmazott a főigazgató.

Elmondta: a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által védetté nyilvánított sírokat nem lehet felszámolni. Ezek a sírok mindenkorra megőrzik a bennük nyugvók emlékét és ha szükséges, akkor a sírok felújításáról a NÖRI gondoskodik.

Az országban jelenleg mintegy 700 temetkezési helyen 6300 ilyen védett sír van – emlékeztetett Móczár Gábor.

Kállai Pál (1933-2006) magyar versenylovas egyike a világ legsikeresebb zsokéinak. Ötéves korában Maglódra költöztek, ahol a Wodianer báró kastélyában tartott lipicai lovakon tanult lovagolni. 1949-től 8 hónap gyakorlás után ő is versenylovas lett, 1950-ben a negyedik versenyén már győzött.

1956-ban az Egyesült Államokban telepedett le, ahol 16 évig élt és sikeres zsoké lett. A '60-as években Amerika húsz legjobb és legkeresettebb lovasa közé tartozott. Lovagolt a világ egyik leghíresebb versenyén, a Kentucky Derbyn is 1966-ban.

Több országot is bejárt, többek között Kanada, Törökország, Kuvait, Svájc, Csehország és Oroszország versenypályáin is találkozhatott vele a lóversenyszerető közönség. 1990 óta ismét Budapesten élt, és még 73 éves korában is aktívan sportolt.

Kállai Pál Magyarországon 1086, az USA-ban pedig 1780 futamot nyert. Két alkalommal, 1991-ben, majd 2000-ben megnyerte a Magyar Derbyt. Hosszú pályafutása alatt 78 kiemelt nagydíjon haladt át győztesként a célon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legendás magyar versenylovasra emlékeztek a Fiumei úti Sírkertben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra