Múlt-kor.hu

Legendás anyósok – megjelent a Múlt-kor téli száma

Legendás anyósok – megjelent a Múlt-kor téli száma

2020. december 2. 08:20

Mivel váltotta ki Sisi saját anyósa, Zsófia főhercegné haragját? A kezdeti rokonszenv ellenére hogyan változott meg az utolsó orosz cár anyjának és feleségének kapcsolata? Szilágyi Erzsébet miként viszonyult menyeihez? II. Erzsébet angol királynő anyja miért nem kedvelte lánya választottját, Fülöp herceget? Magazinunk téli számában olvashatnak még Elizabeth Taylor Budapesten tartott 40. születésnapi sztárparádéjáról, Hitler kedvenc filmrendezőjéről, a karácsonyfa történetéről, híres diktátorok gyermekeiről, valamint Jézus nagy családjáról és Rudolf Hess rejtélyes haláláról is.

A Buckingham-palota rettegett anyósai. A brit királyi udvar XX. századi történetében meglehetősen ritkán találkozhatunk pozitív emlékeket ébresztő anyóskapcsolatokkal. Három történet különösen éles kontúrokkal emelkedik ki a generációk közötti konfliktusok évtizedeiből: Mária királyné reakciója fia Wallis Simpsonnal kötött házasságára, II. Erzsébet édesanyjának és férjének viszálya, valamint a királynő és Diana kapcsolata jól példázza a királyi családon belüli feszültségeket, melynek részleteiről a Múlt-kor téli számában olvashat bővebben.

Az utolsó orosz cárnék. Az orosz uralkodópár viselkedése erkölcsi mércének számított, nyilvános szerepléseik folyamatosan témát adtak a sajtónak és az embereknek, így ballépéseik, esetleges kilengéseik, tévedéseik is lecsapódtak a közvéleményben. Különösen így volt ez, ha a monarcha nem egy nyugodt, békés periódusban állt országa élén, hanem nagy változások, átalakulások közepette, amikor minden mondatnak, uralkodói megnyilvánulásnak hatványozott jelentősége lehetett. Ilyen helyzetben volt II. Miklós cár is a birodalom trónján, ahová fiatalon és némileg váratlanul, felkészületlenül került. Életében több nő is szerepet játszott, közülük két hölgy volt, aki végigkísérte uralkodását és életét – egyikük a felesége, másikuk pedig édesanyja, az özvegy cárné. Kapcsolatuk részleteit keresse a magazinban!

Zsófia főhercegné és Sisi. A hírhedten magyargyűlölő Zsófia nagy ambícióval és akaraterővel rendelkezett. Világéletében nagyon fegyelmezett ember volt. Ellenben Erzsébet – a magyarok által is közkedvelt Sisi – szinte mindenben ellentéte volt anyósának. Nehezen viselte az etikett kötelmeit, ahol és ahogy tehette, kinyilvánította szabadságvágyát: gyakorta meneküléssel felérő utazásokat tett, számos jelét adta a magyarok iránti látványos és őszinte szimpátiájának. Mindezekkel pedig rendre kiváltotta a főhercegné nemtetszését, haragját.

Mátyás király anyja és feleségei. Hunyadi Mátyás minden kétséget kizáróan a középkori magyar történelem egyik legfontosabb személyisége volt, nem véletlenül emelte ki és emeli ki napjainkban is az utókor a koronás uralkodók sorából. A nagy törökverő utódjának életében kiemelkedő szerepet játszott az édesanyja, Szilágyi Erzsébet, aki sokat tett azért, hogy férje és idősebbik fia halála után ő kerüljön a trónra. Második feleségének, Aragóniai Beatrixnak pedig elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy felismertette a királlyal a humanista műveltség gyakorlati hasznát. De vajon hogyan viszonyult egymáshoz az anyóssá váló anyakirályné és a menye? Kiderül a téli számunkból.

Múlt-kor

Elizabeth Taylor partija Budapesten. Nem mindennapi sztárparádénak adott otthont 1972. február 27-én a budapesti Hotel Duna Intercontinental. Ott ünnepelte ugyanis 40. születésnapját Elizabeth Taylor. Az amerikai Pan Am légitársasággal is szerződésben álló, Magyarország első ötcsillagos szállodájának rendezvényén kuriózumszámba menően számos nyugati celebritás vonult fel nagy csinnadrattával: Grace Kelly Oscar-díjas amerikai színésznő, Rainier monacói herceg felesége, Ringo Starr, Michael Caine és későbbi felesége, Shakira Baksh modell, illetve Raquel Welch színésznő, aki törött, begipszelt kézzel jelent meg.

Hitler kedvenc filmrendezője. Hihetetlen megszállottság és tehetség kellett ahhoz, hogy néhány év alatt táncosnőből színésznő, filmsztár, majd rendező legyen egy férfiak uralta világban. Leni Riefenstahl, a Hitler-rezsim imázsának megteremtője túljárt az urak eszén: az ősi fegyvereket, a szépséget és a vonzerőt vetette be a karrierért folytatott harcban. Gyűlöletből és szeretetből egyaránt kijutott neki. Zavarba ejtő alakjáról még ma is folynak a viták, pedig már majd húsz éve, hogy 2003-ban – 101 éves korában – elhunyt. Mindenkit túlélt, akinek csak köze lehetett a szépséges-szörnyűséges XX. század történelméhez.

Jézus nagy családja. A középkorban az egyik leggazdagabb szentkultusz Mária édesanyja, azaz Jézus nagyanyja körül alakult ki. Főként a termékenységhez kapcsolódott, ám pogány elemeket is tartalmazott. A néphagyomány Kedd asszonyaként is emlegette Szent Annát, életének fő eseményeire, a születésére és a halálára, illetve Szűz Mária világrajövetelére emlékezve. Ismerje meg Jézus nagymamájának kultuszát!

Magazinunk legújabb számában részletesen olvashatnak még a karácsonyfa történetéről, Rudolf Hess rejtélyes haláláról, a Roosevelt-ház asszonyairól, a békebeli Margit-sziget mindennapjairól, a XVIII. századi magyar özvegysorsokról és hét híres diktátor gyermekeiről is. A képzőművészet szerelmeseivel a szemet becsapó festészet mesterműit vesszük górcső alá, a kastélyok kedvelőit pedig a Fáy család fáji kastélyába kalauzoljuk el.

A Múlt-kor téli száma november 27-től kapható a nagyobb újságárusoknál, Tesco, Auchan, Interspar üzletekben, itt pedig kedvezményesen előfizethető. Akár karácsonyi ajándékba is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legendás anyósok – megjelent a Múlt-kor téli száma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra