Múlt-kor.hu

Legalább 42 alkalommal próbálták likvidálni Hitlert, egyik merénylet sem volt sikeres

2020. augusztus 15. 08:17 Ivan Broz

Az időjárásnak köszönheti

1939. november 8-án volt az úgynevezett müncheni sörpuccs 16. évfordulója. Hitler ebben az évben is ragaszkodott hozzá, hogy elmenjen a Bajorország szívében található sörcsarnokba, hogy beszédet mondjon a „nagyérdemű harcostársak” előtt. Szónoklatát 19:30-kor kezdte, és a tervek szerint két vagy akár két és fél órát is beszélt volna.

A robbanást 21:20-ra időzítették, ám a Führer ezúttal váratlanul jóval hamarabb fejezte be nagymonológját. Megtudta ugyanis, hogy romlik az időjárás, így repülőgép helyett vonattal akart visszatérni Berlinbe. A pódium mögötti oszlopba rejtett robbanószerkezet a terv szerint működésbe lépett, de Hitler akkor már nem volt a helyszínen: 13 perccel kerülte el a halált.

A merénylet elkövetője Georg Elser asztalos és villanyszerelő volt, aki egy svájci órás cégnél szerzett munkatapasztalatot, s itt tanult meg bánni az időzítő szerkezetekkel.

Amikor Hitler a nürnbergi állomáson tudomást szerzett a robbanásról, ragyogó arccal felkiáltott: „Most aztán igazán boldog vagyok. Már a puszta tény, hogy hamarabb jöttem el, mint szoktam, azt bizonyítja, hogy a Gondviselés segít elérni kitűzött célomat.” Bár Elsernek is sikerült időben elhagynia a sörházat, néhány óra elteltével elfogták a határőrök, miközben Svájcba próbált átszökni.

Bomba a repülőn

Henning von Tresckow ezredes, a keleti fronti közép-hadseregcsoport operációs egységének parancsnoka, mint a Hitler elleni tiszti összeesküvés résztvevője, hosszú ideig várt a megfelelő alkalomra. 1943. március 13-án Hitler a keleti frontra látogatva megjelent a hadseregcsoport szmolenszki parancsnokságán is. Közvetlenül a Führer gépének indulása előtt Tresckow azzal a kéréssel fordult a Hitler kíséretéhez tartozó Heinz Brandt alezredeshez, hogy adjon át egy dobozt, benne két üveg francia Cointreau konyakkal barátjának, Helmuth Stieff tábornoknak, aki az OKH (szárazföldi főparancsnokság) tagja volt Berlinben.

Brandt beleegyezett, és Tresckow segédtisztje, Fabian Schlabrendorff főhadnagy felvitte a repülőre a küldeményt. A dobozban egy kémiailag időzített robbanótöltettel ellátott bomba volt. A kritikus pillanatban a repülőúton azonban a gyújtó az alacsony hőmérséklet miatt csütörtököt mondott.

Ezután az összeesküvőknek a hidegvérűség legmagasabb fokát kellett tanúsítaniuk: Schlabrendorff repülőre szállt, hogy még időben megakadályozza az „ajándékcsomag” valódi tartalmának felfedését. Másnap „egy feljebbvaló hibájára” hivatkozva ez sikerült is neki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legalább 42 alkalommal próbálták likvidálni Hitlert, egyik merénylet sem volt sikeres

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra